REKLAMA

Wege IKEA. Kultowe klopsiki trafią do sklepów w wersji bezmięsnej

Odkąd porzuciłem mięso na rzecz diety roślinnej moje wizyty w sieci sklepów IKEA nieco straciły smak - i to dosłownie, bo musiałem zrezygnować z klopsików. Teraz IKEA odpowiada na rosnące wege-zapotrzebowanie i wprowadza do oferty ich roślinną wersję.

17.07.2020 07.54
Kultowe klopsiki IKEA doczekały się bezmięsnej alternatywy
REKLAMA

Klopsiki w IKEA to potrawa w wielu kręgach darzona wielkim zamiłowaniem, jeśli nie kultem. Zwłaszcza wygłodniali i wiecznie spłukani studenci regularnie zaglądają na stołówki szwedzkiej sieci właśnie po to, by raczyć się tanim i dobrym jedzeniem.

REKLAMA

Wbrew temu, co można sądzić po cenie klopsików, nie są one wykonane z kartonu pozostałego po rozpakowanych produktach. Jak czytamy w składzie na opakowaniu, kultowe klopsy zawierają „wyłącznie naturalne składniki”: mięso, cebulę, bułkę tartą, jajka, wodę, sól i pieprz, oraz szczyptę tajemnej mieszanki przypraw, która stanowi o ich unikalnym smaku.

Według oficjalnie podanych informacji IKEA rocznie sprzedaje miliard tych specjałów na całym świecie. W samej Polsce w różnych wariantach serwowanych jest nawet 340 tys. porcji klopsików rocznie.

Do tej pory klopsikom brakowało tylko jednego - wegańskiej alternatywy, innej niż kotlet z warzyw.

Roślinne klopsiki w IKEA

Menu szwedzkich stołówek właśnie się o nią poszerzyło.

IKEA zapewnia, że roślinne klopsiki są tak zbliżone w smaku do mięsnych kuleczek, że nie poczujemy różnicy. Zachowany został zarówno smak, jak i faktura mięsa, a udało się to dzięki kombinacji białka żółtego grochu, owsa, jabłka, cebuli i ziemniaków.

Produkt jest więc w 100 proc. roślinny. Ponadto jest przyjazny środowisku nie tylko ze względu na ograniczanie cierpienia zwierząt, ale także poprzez niski ślad ekologiczny - ten wynosi zaledwie 4 proc. mięsnych klopsów.

Małgorzata Bochenek, Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu IKEA Retail w oficjalnym komunikacie prasowym mówi:

IKEA do 2030 r. chce być biznesem neutralnym klimatycznie. Ograniczenie sprzedaży mięsnych klopsików jest kolejnym krokiem ku spełnieniu tej obietnicy.

Klopsiki roślinne trafią do sprzedaży 1 sierpnia 2020 r. Podawane będą z puree ziemniaczanym, groszkiem, roślinnym sosem pieczeniowym i borówką, a wszystko to w cenie 9,99 zł.

 class="wp-image-1220914"

Będzie je można także nabyć w sklepiku pod typowo ikeowską nazwą „HUVUDROLL klopsiki roślinne, mrożone”. 500 g nowych bezmięsnych kulek będzie kosztował 15,99 zł, czyli nieco więcej od klopsików mięsnych, które kupimy w cenie 24,99 zł za kilogram.

Wege-IKEA

REKLAMA

Klopsiki nie są pierwszym wegańskim specjałem w ofercie szwedzkiego giganta. W 2018 r. w menu zagościły wegańskie hot dogi, które dziś stanowią już 1/10 sprzedaży wszystkich hot dogów. Dostępne są również wegańskie lody truskawkowe oraz obecne w ofercie od 2015 r. klopsiki warzywne.

Wprowadzając do swojej oferty alternatywę dla mięsa IKEA może zrobić więcej dla klimatu niż poprzez wszystkie pozostałe dążenia. Wszak to właśnie hodowla i przemysł mięsny odpowiadają - zależnie od miejsca - za 20 do nawet 50 proc. ludzkiej emisji CO2, nie mówiąc o wykorzystaniu ziemi i zanieczyszczeniach.

Każdy krok w stronę redukcji spożycia mięsa przez ludzkość to dobry krok.

Nie przegap nowych tekstów. Obserwuj Spider's Web w Google News.

REKLAMA
Najnowsze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA