REKLAMA

Gessler odpowiada za jedzenie polskiego astronauty. Tak powstają pierogi, które trafią na orbitę

Polska kuchnia po raz pierwszy w historii trafi na orbitę. Astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski przygotowuje się do misji Axiom Mission 4, a w jego ekwipunku znajdzie się wyjątkowy ładunek – tradycyjne polskie pierogi i pomidorówka. Dzięki niemu Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (ISS) na chwilę zamieni się w niewielką polską restaurację na wysokości ponad 400 km nad Ziemią.

Gessler odpowiada za jedzenie polskiego astronauty. Tak powstają pierogi, które trafią na orbitę
REKLAMA

Sławosz Uznański-Wiśniewski zabierze w kosmos smak domu. Wszystko dzięki specjalnemu menu stworzonemu wspólnie z szefem kuchni-celebrytą i rodzinną firmą w Polsce. Wybór dań obejmuje pierogi z kapustą i grzybami, zupę pomidorową z makaronem, polskie leczo z kaszą gryczaną i jabłecznik na deser. 

REKLAMA

Pierogi w kosmosie - symbol polskiej gościnności

Większość kosmicznego menu składa się z puszkowanych lub liofilizowanych (suszonych po zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia) posiłków w plastikowych opakowaniach. Świeże owoce i warzywa to luksus, dostępny tylko wtedy, gdy na stację przybędzie statek kosmiczny z nowymi zapasami.

Bonusowe jedzenie dostarczane konkretnym członkom załogi stanowi około 10 proc. ich menu. Takie specjalnie wyselekcjonowane i różnorodne dania poprawiają ich samopoczucie psychiczne i pomagają im nawiązać więź z załogą na orbicie.

Chciałem prawdziwie polskiego menu, którym mógłbym się podzielić z moimi towarzyszami astronautami. Jedzenie daje psychologiczny komfort i od razu pomyślałem, że warto zabrać na orbitę kilka polskich przysmaków. Pierogi są częścią polskiej kuchni od XIII wieku. Kiedy usłyszałem o możliwości wyboru mojego bonusowego menu, pierogi były na szczycie mojej listy! Lubię je sam robić – mówi Sławosz Uznański-Wiśniewski.

 class="wp-image-5232023"
Mateusz Gessler szykujący pierogi, które polecą w kosmos.

Kosmiczny problem z polskim menu

Polski astronauta, który w trakcie misji Ignis przeprowadzi kilkanaście eksperymentów technologicznych i naukowych, stanął jednak przed nieoczekiwanym wyzwaniem.

Pierwsze partie pękały w szwach! Nie chodziło tylko o gotowanie jedzenia, ale także o proces technologiczny. Zajęło nam trochę czasu, aby opanować liofilizację, usunąć wilgoć z farszu przez ciasto i pozbyć się wody pozostałej po rehydratacji – przyznaje Sławosz Uznański-Wiśniewski. 

Suszenie sublimacyjne to długi proces, który polega na całkowitym usunięciu wody z żywności, dzięki czemu jej właściwości i struktura pozostają takie przez lata.

 class="wp-image-5232029"
W takim opakowaniu pierogi trafią na orbitę.

Sławosz nawiązał współpracę z kielecką firmą LYOFOOD, małą rodzinną firmą z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem w technologii liofilizacji, która pomogła znaleźć rozwiązanie, dzięki któremu pierogi można jeść po dodaniu gorącej wody z dystrybutorów na stacji kosmicznej.

Znany polski szef kuchni i restaurator Mateusz Gessler stworzył trzy dania główne, natomiast deser z jabłecznikiem jest częścią menu LYOFOOD.

Uważam, że człowiek jest wart tyle, ile przeciwności uda mu się pokonać. Wyzwanie, które Sławosz przede mną postawił było tak ekscytujące i nietuzinkowe, że wszedłem w temat bez zastanowienia. Jego ogrom pojąłem dopiero później, kiedy zacząłem rozważać konkretne metody realizacji. O pomoc zwróciłem się do wspaniałych dziewczyn z LYOFOOD. I tak, dzięki wspólnemu zaangażowaniu w projekt, zostałem jedynym człowiekiem w Polsce, którego pierogi polecą w kosmos - powiedział Mateusz Gessler.

Więcej o Misji Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego przeczytasz na Spider's Web:

Żywność musi spełniać wiele wymogów

Żywność dostarczana na Międzynarodową Stację Kosmiczną musi spełniać wiele wymogów. Wśród nich jest warunek, że dania nie mogą pozostawiać okruchów, muszą być lekkie i nadawać się do spożycia przez co najmniej 24 miesiące.

 class="wp-image-5232032"
Ekipa z LYOFOOD i Sławosz Uznański-Wiśniewski.

Mikrograwitacja wpływa na gęstość kości i napięcie mięśni, dlatego niezwykle ważne jest, aby dieta astronauty zawierała niezbędne dla organizmu paliwoi składniki odżywcze.

Kosmiczne menu astronauty obejmuje szereg produktów spożywczych zaprojektowanych tak, aby spełniać wymagania żywieniowe i operacyjne na pokładzie. Zespoły na ziemi zaczynają wybierać posiłki z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, ponieważ żywność musi zostać wysłana do laboratorium w celu przeprowadzenia testów bezpieczeństwa i odżywiania po liofilizacji, termostabilizacji lub zapakowaniu próżniowym.

REKLAMA

Dla polskich fanów eksploracji kosmosu to wyjątkowy moment. Nie tylko mamy kolejnego astronautę, który poleci na orbitę, ale także polska kuchnia zyskuje światowy rozgłos. To dowód na to, że Polska coraz mocniej zaznacza swoją obecność w misjach kosmicznych – nie tylko w zakresie nauki i technologii, ale także kultury.

Sławosz Uznański-Wiśniewski, zabierając polskie pierogi na Międzynarodową Stację Kosmiczną, wpisuje się w historię kosmicznej kuchni. Jego inicjatywa to nie tylko kulinarna przygoda, ale również symbol polskiej gościnności.

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja: 2025-02-20T06:01:00+01:00
Aktualizacja: 2025-02-19T22:02:24+01:00
Aktualizacja: 2025-02-19T20:29:33+01:00
Aktualizacja: 2025-02-19T17:55:30+01:00
Aktualizacja: 2025-02-19T17:40:55+01:00
Zobacz komentarze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA