REKLAMA

Jest podatek cukrowy, pora na krowowy. Zmniejszy produkcję mięsa i uratuje planetę

Nie jest to może szokujące odkrycie, ale dobrze że zostało potwierdzone. Mięso z tak zwanych hodowli organicznych stanowi takie samo obciążenie dla naszej planety, jak to z hodowli konwencjonalnych.

krowy-emisja-gazow-cieplarnianych
REKLAMA

Zacznijmy od wyjaśnienia samego pojęcia, gdyż jest ono trochę mylące, ponieważ sugeruje, że istnieją również nieorganiczne hodowle mięsa, w których pewnie zamiast zwierząt hoduje się kamienie. Organiczne hodowle to takie, w których nie wykorzystuje się np. nieorganicznych nawozów do produkcji paszy dla zwierząt hodowlanych.

W porównaniu do tzw. hodowli konwencjonalnych różnic jest oczywiście więcej, jednak dość trudno je skategoryzować - niektórzy organiczni hodowcy szczycą się np. tym, że ich zwierzęta zamiast paszy jedzą naturalną trawę, co jest również dość często spotykaną praktyką w niektórych rodzajach hodowli konwencjonalnych.

REKLAMA

Hodowle organiczne a emisja gazów cieplarnianych

Na pewno jednak słyszeliście o bio-, czy też eko-hodowlach, w których minimalizuje się udział wszystkich sztucznych polepszaczy i hoduje się zwierzęta metodami naturalnymi. I właśnie takim hodowlom przyjrzał się zespół badaczy z Uniwersytetu Technicznego w Monachium Uniwersytetu w Greifswaldzie i Uniwersytetu w Augsburgu. Z badań wynika, że proces produkcji mięsa ekologicznego wytwarza w przybliżeniu taką samą ilość gazów cieplarnianych, jak konwencjonalny proces produkcji mięsa.

W artykule opublikowanym w czasopiśmie Nature Communications Maximilian Pieper, Amelie Michalke i Tobias Gaugler podzielili produkty żywnościowe na trzy główne kategorie: konwencjonalna produkcja mięsa, ekologiczna produkcja mięsa i roślinna produkcja żywności. Badacze wzięli pod uwagę również emisje powstające na różnych etapach produkcji - np. emisje powstające podczas uprawy i przetwarzania paszy i nawozów oraz te związane z uwalnianym przez zwierzęta metanem.

Analiza tych danych ujawniła niewielką różnicę w emisjach gazów cieplarnianych pochodzących z konwencjonalnej produkcji mięsa i tych pochodzących z upraw ekologicznych. Okazało się, że redukcja emisji przez zwierzęta hodowane metodami ekologicznymi była często równoważona wzrostem ilości uwalnianego metanu, który był spowodowany z kolei wolniejszym tempem wzrostu zwierząt i potrzeby hodowania ich większej liczby, ponieważ zwierzęta karmione ekologicznie zwykle produkują mniej mięsa.

Jeśli chodzi o szczegóły badania, naukowcy stwierdzili bardzo niewielką różnicę w emisjach między wołowiną produkowaną w sposób konwencjonalny a wołowiną uprawianą ekologicznie. Z kolei kurczaki hodowane metodami ekologicznymi wytwarzały nieco więcej gazów cieplarnianych niż te hodowane tradycyjnie, a ekologiczna wieprzowina odpowiedzialna była za mniej emisji niż tradycyjna.

Najważniejszy wniosek nie spodoba się mięsożercom

Pieper, Michalke i Gaugler sugerują potrzebę wprowadzenia podatku od hodowli mięsa, który odzwierciedlałby środowiskowe koszty jego produkcji. Badacze obliczyli, że taki podatek dla konwencjonalnej wołowiny podniósłby jej cenę o około 40 proc., podczas gdy ekologiczna wołowina zdrożałaby o 25 proc. (ponieważ obecnie i tak jest już droższa niż zwykła wołowina). Do tego z pewnością wzrosłyby również ceny produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak ser czy mleko.

Skutkiem wprowadzenia takiego podatku byłby zapewne spory spadek konsumpcji samego mięsa i wzrost zainteresowania produktami roślinnymi, co oczywiście wyszłoby nam na dobre - zarówno jeśli chodzi o emisję gazów cieplarnianych jak i zagospodarowanie terenów rolnych, które obecnie w dużej części wykorzystywane są do uprawy paszy dla zwierząt hodowlanych.

REKLAMA

Odwrócenie tych proporcji (tzn. więcej terenów na uprawę roślin bezpośrednio trafiających na nasz talerz) miałoby spore korzyści. Obecny trend żywieniowy, w którym mięso pojawia się praktycznie w każdym spożywanym przez nas posiłku nie jest do końca rozsądny, a w dłuższej perspektywie zapewne okaże się niemożliwy do utrzymania.

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja: 2025-03-27T18:42:43+01:00
Aktualizacja: 2025-03-27T14:54:23+01:00
Aktualizacja: 2025-03-27T14:46:30+01:00
Aktualizacja: 2025-03-27T09:39:05+01:00
Aktualizacja: 2025-03-27T06:03:00+01:00
Aktualizacja: 2025-03-26T16:33:07+01:00
Aktualizacja: 2025-03-26T14:37:09+01:00
Aktualizacja: 2025-03-26T12:27:29+01:00
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA