Jadłem steka przyrządzonego przez SI. Czy Polacy są gotowi na rewolucję w grillowaniu?
Weekendowy grill to dla wielu mieszkańców nadwiślańskiego kraju wręcz święty rytuał. Tymczasem jeśli wierzyć indyjskiej firmie Seergrills, idą zmiany. Czuć powiew przyszłości, a towarzyszy mu zapach marynaty, szaszłyków i curry.

Grill ze sztuczną inteligencją pozornie brzmi jak najgłupszy pomysł świata i naciągactwo na kupno urządzenia z kompletnie zbędnymi bajerami. Tyle że Seegrills Perfecta, bo tak nazywa się pierwszy na świecie grill z SI, zrobił na jurorach CES 2024 na tyle duże wrażenie, że aż przyznali mu nagrodę jednej z najważniejszej innowacji targów.
Udając się na stoisko relatywnie mało znanej dla redaktora Spider’s Web firmy Seegrills trudno było czuć coś innego niż sceptycyzm. Okazuje się jednak, że w tym szaleństwie jest metoda - a rzeczona SI wykorzystana jest w całkiem inteligentny sposób.

Grill Perfecta wyposażony jest w czterodzeniowy układ NPU (nadal dziwnie pisać takie zdanie), który odpowiedzialny jest za przetwarzanie informacji z sieci czujników mierzących stan urządzenia i żywności. Użytkownik może ustawić pożądany stopień wysmażenia i przysmażenia, a grill rozpocznie w pełni zautomatyzowaną obróbkę.
Apetyt zaostrzony? To jeszcze na deser:
Seergrills Perfecta - grillowanie z SI.

Perfecta wyposażony jest w podwójne pionowe palniki pulsacyjne na podczerwień, którymi algorytm może dowolnie sterować, w tym ich oddaleniem od żywności i dookólnym położeniem. Rzeczone palniki działają do temperatury 3000 C.

Seergrills na swoim stoisku targowym demonstrował wydajność swoich urządzeń. Perfecta, jak udowadniali przedstawiciele firmy, zapewnia gotowy posiłek nawet 10-krotnie szybciej od wiodących klasycznych grilli na rynku.
Prezentowano też reakcję Maillarda, czyli reakcję chemiczną między białkami i cukrami, która nadaje rumianym potrawom niepowtarzalny, soczysty smak - Perfecta zapewnia ponoć doskonałe przypieczenie na zewnątrz i idealne wypieczenie w środku przy idealnym zatrzymywaniu wilgoci.

Perfecta wykorzystuje algorytmy SI nie tylko do automatyzacji, ale również i do nauki. Przedstawiciele Seergrills tłumaczyli zwiedzającym stoisko, że nie ma czegoś takiego, jak uniwersalnie perfekcyjnie wygrillowana potrawa - bo użytkownicy mają rozmaity gust. Dlatego Perfecta zapewnia też interfejs, który pozwala na ocenę posiłku przez użytkownika - grill zapamiętuje tę recenzję i bierze ją pod uwagę przy okazji następnych zadań.
Dodatkowo, za sprawą wykorzystanego algorytmu, grill nie tylko skraca czas smażenia o 90 proc. - ale zużywa przy tym o 50 proc. mniej energii od bezpośredniej konkurencji. Przynajmniej tak twierdzi producent.

Haczyk? A jakże, oczywiście że jest. Cały jeden. Perfecta jest już dostępny w sprzedaży, a jego cena to 2500 dol. Firma póki co nie prowadzi oficjalnej dystrybucji w Polsce, więc do tego należy doliczyć zapewne niemały koszt sprowadzenia urządzenia do kraju.
Polska kultura grillowania pozostanie póki co niezagrożona - choć mając na uwadze ogromne zainteresowanie Perfectą, to może się zmienić w każdej chwili.