Zrobili jedną rzecz i pozbyli się mnóstwa plastiku. Biedronka korzysta pierwsza w Polsce
To pokazuje, że korporacje mają jeszcze miejsce do poprawy. Nowe opakowania wystarczyły, aby zredukować w znaczący sposób liczbę plastiku.
Wprowadzenie w całości celulozowych absorberów w produktach mięsnych spowodowało, że w skali roku uda się zmniejszyć liczbę wykorzystywanego plastiku o 55 ton. Rozwiązanie, które Biedronka w Polsce wdraża jako pierwsza, jest innowacją na skalę europejską i ma na celu zapewnienie dłuższej trwałości i świeżości mięsa – zaznacza sieć.
Wkłady Cellsorb Paper Pad są absorberem chłonnym, niezbędnym w procesie pakowania mięsa. Są wykonane wyłącznie z celulozy pochodzącej z odpowiedzialnych źródeł. W tym roku wszystkie produkty z mięsa wieprzowego pakowanego w technologii Vacuum pozwalają w ten sposób zaoszczędzić na plastiku. Na razie mowa tylko o mięsie wieprzowym, a już są spore "oszczędności".
Nie traci się jakości czy bezpieczeństwie produktu
Roślinne absorbery pochłaniają wilgoć i gazy z produktów oraz chronią przed psuciem, zgodnie z wymaganym terminem przydatności.
Aby doszło do wdrożenia nowego wkładu chłonnego wykonanego w 100% proc. z celulozy, wykonano szereg testów przechowalniczych i procesowych, zaangażowano cały sztab ludzi po stronie producentów, dostawców mięsa świeżego do sieci handlowej oraz po stronie samej sieci handlowej. Dzięki ich zastosowaniu możliwe jest także obniżenie emisji CO2 związanej z produkcją opakowań oraz zmniejszenie ilości odpadów tworzywowych, przynosząc wymierne korzyści dla środowiska
– podkreśla Biedronka.
- Chcemy zmieniać branżę opakowań w bardziej przyjazną dla środowiska, a absorbery celulozowe są ważnym krokiem w tę stronę. Naszą ambicją jest przejście w 100 proc. naszych produktów wymagających wkładu chłonnego na absorbery wykonane z celulozy, tak aby zrealizować nasz cel, którym jest usunięcie zbędnego plastiku wszędzie tam, gdzie to możliwe – zapowiada Katarzyna Grabarska, starsza menedżerka ds. eko-projektowania opakowań w sieci Biedronka.
Zapewne niektórzy powiedzą, że to „tylko” 55 ton plastiku
Dla mnie tego typu zmiany są jednak ważne – bo pokazują skalę problemu. Plastik obecny jest w tak wielu produktach czy materiałach, z czego nawet trudno zdawać sobie sprawę. Bo kto by analizował, jak wykonane są wkłady chroniące mięso (czy każdy inny produkt). Tymczasem korzystając z dostępnych rozwiązań, faktycznie możemy się pozbywać plastiku bez szkody dla opakowania i tego, co się w nim znajduje. Takie małe kroki też mają znaczenie.
To jednak przede wszystkim pokazuje, jak wiele zależy od samych firm i korporacji. Wciąż generują mnóstwo plastiku – i jak się okazuje wcale nie tak niezbędnego. Dlatego nacisk jest potrzebny, by jeszcze bardziej wymusić odejście od tego szkodliwego dla środowiska surowca.
Na Spider's Web piszemy więcej o nowościach w Biedronce:
Zdjęcie główne: Grand Warszawski / Shutterstock.com