Nowe zastosowanie farm fotowoltaicznych. To idealne miejsce do uprawy warzyw
Dla właścicieli są źródłem zysku i taniej energii, dla osób postronnych - jedną z metod szpecenia krajobrazu. Jednak jak donoszą naukowcy, farmy fotowoltaiczne mają jeszcze jedno zastosowanie: są idealnym miejscem do uprawy brokułów.
Mówiąc o farmach przyszłości, zwykle myślimy o pionowych farmach, które zaopatrzą wielomiliardową populację w pożywienie dla mózgu, które zażegna problem głodu. Jak wynika z eksperymentu przeprowadzonego przez południowokoreańskich uczonych, przyszłość jest dzisiaj i ma dość niepozorną formę. Bowiem uczeni z Uniwersytetu Narodowego w Chonnam udowodnili, że brokuły hodowane pod panelami fotowoltaicznymi okazują się być bardziej dorodne niż te hodowane na zwykłych farmach.
Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie naukowym Agronomy, pokazują, że obecność paneli słonecznych przyczynia się do wyhodowania brokułów o znacznie głębszym odcieniu zieleni. Odpowiednio wysokie panele pozwalają roślinie nie tylko przyswajać odpowiednio dużo promieni słonecznych, ale także utrzymać idealny poziom wilgotności. Natomiast idealnie zielona barwa brokuła - zdaniem uczonych - sprawia, że warzywo jest bardziej atrakcyjne dla sklepów spożywczych i konsumentów. Jednocześnie uprawa na farmie fotowoltaicznej nie przyczyniła się do zmniejszenia wartości odżywczych oraz walorów smakowych wyhodowanych w ten sposób warzyw.
Ponadto, zdaniem uczonych - którzy oprócz brokułów na farmie wyprodukowali również 127 kWh energii - największe korzyści finansowe dla rolników wynikają z produkcji energii. Dochód z wyprodukowanej energii słonecznej był około 10 razy większy niż potencjalny dochód z brokułów.
Agrowoltaika przyszłością rolnictwa
Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Narodowy w Chonnam w Korei Południowej są częścią rozwijającej się dziedziny agrowoltaiki (ang. agrivoltaics), w której agronomowie i eksperci ds. energii szukają możliwości wykorzystania energii słonecznej i rolnictwa na tej samej ziemi, starając się zaspokoić światowe zapotrzebowanie zarówno na energię, jak i żywność.
W ramach jednego z agrowoltaicznych eksperymentów południowokoreańscy obserwowali uprawy dwóch plantacji brokułów. Jedna została zasadzona pod farmą fotowoltaiczną w miejscowości Naju w prowincji Jeolla Południowa w Korei Południowej, natomiast druga z nich - tuż obok, na terenie niezakrytym przez panele. Obserwacja odbywała się w trzech okresach - jesienią 2019 roku, wiosną 2020 roku i jesienią 2020 roku. Panele znajdowały się 3,3 metra nad ziemią, dzięki czemu nie zakrywały one kompletnie uprawy. Było to niezwykle ważne dla uprawy, gdyż brokuły muszą być uprawiane w miejscach o wysokim nasłonecznieniu. Brak światła słonecznego wpływa negatywnie na rośliny, sprawiając, że ich siewki są długie, a w efekcie warzywa są słabe i łamliwe.
Jednakże odpowiednia wysokość paneli pozwoliła na nie tylko odpowiednie osłonecznienie plantacji, ale również odpowiedni poziom wilgotności, gdyż cień padający na brokuły spowolnił zjawisko parowania, zatrzymując wodę w roślinach na dłużej.
Naukowcy z Uniwersytetu Narodowego w Chonnam nie są odosobnieni w dążeniach do podwójnego wykorzystania ogromnych terenów. Podobne rozwiązania są stosowane np. w Stanach Zjednoczonych, gdzie niewielkie gospodarstwo na skraju upadłości odbiło się po intalacji paneli fotowoltaicznych. Odpowiedni poziom wilgotności - który został utrzymany dzięki cieniowi rzucanemu przez panele - pozwolił właścicielowi farmy w Kolorado zwiększyć produkcję do 3,6 tony warzyw, przy jednoczesnym generowaniu prądu będącym w stanie zasilić trzysta okolicznych domów.
W agrowoltaice nadzieje upatrują również kraje takie jak Indie, Japonia czy Korea, które - ze względu na niewielką powierzchnię do upraw i duże zapotrzebowanie na prąd - chcą maksymalnie wykorzystać niewielką dostępną przestrzeń.