REKLAMA

Połączyli fotowoltaikę i rolnictwo. Zaskakujące wyniki

Firma Sun'Agri, specjalizująca się w łączeniu rolnictwa z energią słoneczną (agrowoltaika), pochwaliła się wynikami swoich badań. Okazało się, że winorośle uprawiane pod panelami fotowoltaicznymi nie tylko nie cierpią, ale wręcz lepiej rosną.

Połączyli fotowoltaikę i rolnictwo. Zaskakujące wyniki
REKLAMA

Francuska uprawa winorośli zmaga się ze skutkami zmian klimatycznych, odnotowując historycznie niskie plony. Z odsieczą nadchodzi niespodziewanie fotowoltaika, a właściwie agrowoltaika, czyli wykorzystywanie paneli fotowoltaicznych w rolnictwie.

REKLAMA

Ale jak w ogóle fotowoltaika może wpływać na winorośl rosnącą pod panelami? A jednak wyniki mówią same za siebie: ochrona przed suszą, zmniejszenie zapotrzebowania na wodę, poprawa jakości wina, a nawet średni wzrost plonów o 30 proc. 

Agrowoltaika opracowana przez francuską firmę Sun'Agri opiera się na innowacyjnej technologii: dynamicznych panelach słonecznych umieszczonych nad uprawami, które dostosowują się w czasie rzeczywistym do potrzeb roślin. Umożliwia to stworzenie idealnego mikroklimatu, zmniejszając wpływ zagrożeń klimatycznych, takich jak susza, fale upałów, a nawet późne przymrozki. 

Odpowiedź na wyzwania zmian klimatycznych 

Sun'Agri podzieliła się wynikami zbiorów z 2024 r. w dwóch pilotażowych lokalizacjach wykorzystujących agrowoltaikę. Lokalizacje w południowej Francji: Domaine de Nidolères w Pyrénées Orientales testowały trzy odmiany winogron.

Wyniki pokazały, że plony winogron pod panelami słonecznymi były o 20 proc. do 60 proc. wyższe niż na obszarach bez PV. Największy wzrost, o 60 proc., odnotowano w przypadku winogron Chardonnay, a następnie Marselan (30 proc.) i Grenache Blanc (20 proc.).

 class="wp-image-5143538"
Agrowoltaika nad winnicą we Francji. Fot. Sun'Agri

Panele fotowoltaiczne pomagały łagodzić stres termiczny, zwiększały wilgotność i zarządzały mikroklimatem. W czasie szczytowych upałów panele pozwalały obniżyć temperaturę o 4 stopnie Celsjusza i zwiększały wilgotność otoczenia od 10 do 15 proc. To z kolei pozwalało zmniejszyć zapotrzebowanie na nawadnianie o 20 proc. do nawet 70 proc. 

Z kolei w czasie przymrozków panele fotowoltaiczne sprawiły, że straty wśród winorośli ograniczono o 50 proc. Wyniki te pozwalają nie tylko zachować wielkość produkcji, ale także poprawić jakość win, co jest kluczową kwestią dla winiarzy. 

Wpływ na jakość wina 

Co ciekawe oprócz zwiększenia plonów fotowoltaika wpłynęła na znaczną poprawę jakości win. Winorośl chroniona przez agrowoltaikę produkuje winogrona o niższej zawartości cukru, co ogranicza zawartość alkoholu w winach (-1,5°) i pozwala zachować ich równowagę aromatyczną. Aromaty win białych są wzbogacone, a kwasowość zachowana pomimo upału. 

Agrowoltaika to nie tylko narzędzie zwiększające plony. Jest to także szansa dla winiarzy na poprawę jakości swoich win poprzez kontrolowanie skutków ekstremalnych zmian klimatycznych

- powiedział Cécile Magherini, dyrektor Sun'Agri.

Sun'Agri liczy, że fotowoltaika pozwoli przetrwać francuskim winnicom najbliższe lata, bo prognozy są alarmujące. W dolinie Rodanu w ciągu najbliższych 25 lat przewidywany jest wzrost temperatury o +2,7 stopnie Celsjusza i znacząca redukcja opadów.

Odkrycie francuskich naukowców otwiera zupełnie nowe perspektywy dla winiarstwa. Co więcej, osiągnięcia Sun’Agri otwierają drzwi do szerszego zastosowania agrowoltaiki nie tylko w winnicach, ale i w innych gałęziach rolnictwa. Wyższe plony, mniejsze zużycie wody i korzyści dla środowiska czynią tę technologię jednym z najbardziej obiecujących kierunków rozwoju rolnictwa w erze zmian klimatycznych.

REKLAMA

Więcej na ten temat przeczytasz na Spider's Web:

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja: tydzień temu
Zobacz komentarze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA