REKLAMA

Armia będzie mieć żywność robioną z powietrza i wody. To nie żart

Ten niezwykły program nosi nazwę Cornucopia i prowadzony jest na zlecenie DARPA czyli Agencji Zaawansowanych Projektów Badawczych Departamentu Obrony USA. Ma na celu stworzenie nowej, zdrowej żywności opartej na mikroorganizmach i przygotowywanej przy użyciu trzech składników - powietrza, wody i elektryczności.

Armia będzie mieć żywność robioną z powietrza i wody. To nie żart
REKLAMA

Jeśli program Cornucopia się powiedzie, pewnego dnia armia będzie mogła wykorzystywać przenośny system, który wytwarza pożywną i apetyczną żywność na żądanie w odległych lokalizacjach, eliminując kosztowne i wrażliwe łańcuchy dostaw żywności.

Wybrane przez DRPA zespoły mają zademonstrować produkcję biomasy mikrobiologicznej składającej się ze wszystkich czterech makroskładników diety człowieka - białka, węglowodanów, tłuszczu i błonnika pokarmowego - w proporcjach odpowiadających dziennemu zapotrzebowaniu na referencyjną dietę wojskową. 

REKLAMA

Żywność powstawać ma w wielu "formatach", takich jak koktajle, batony, żele i żywność suszona. Ma nie tylko spełniać wojskowe standardy żywieniowe, ale także wymagania smakowe. Nowy system produkcji jedzenia musi być też szybki, prosty w obsłudze i zajmować małą powierzchnię.

REKLAMA

System Cornucopia wykorzystywałby energię elektryczną do rozdzielania wody na wodór i tlen oraz zbierania azotu i węgla z powietrza. Cornucopia koncentruje się na dwóch scenariuszach użycia: po pierwsze, zapewnienie pełnego zapotrzebowania żywieniowego małej jednostce wojskowej rozmieszczonej w terenie przez 45 dni, w systemie, który zmieściłby się na samochodzie Humvee), a po drugie, w sytuacji pomocy humanitarnej i pomocy w przypadku katastrof, karmienie 100 cywilów przez 21 dni w (przy użyciu systemu czterech skrzynek, które zmieściłyby się w standardowym kontenerze transportowym).

W każdym przypadku do produkcji jedzenia wystarczyć ma powietrze, woda i energia elektryczna. Dopuszczalna jest "minimalna suplementacja". Oznacza to, że zespoły opracują np. specjalne szczepy bakterii, które będą produkować glukozę. Na niej odżywiać będą się kolejne mikroorganizmy, które w kontrolowany, ale masowy sposób, będą wytwarzać bakterie bogate w odpowiednie proporcje składników odżywczych, a nawet o pożądanym smaku.

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja: 2025-11-19T15:11:07+01:00
Aktualizacja: 2025-11-19T14:22:22+01:00
Aktualizacja: 2025-11-19T14:14:25+01:00
Aktualizacja: 2025-11-19T13:14:53+01:00
Aktualizacja: 2025-11-19T12:27:58+01:00
Aktualizacja: 2025-11-19T12:00:42+01:00
Aktualizacja: 2025-11-19T11:24:48+01:00
Aktualizacja: 2025-11-19T10:34:39+01:00
Aktualizacja: 2025-11-19T09:30:32+01:00
Aktualizacja: 2025-11-19T09:00:10+01:00
Aktualizacja: 2025-11-19T08:15:16+01:00
Aktualizacja: 2025-11-19T06:45:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-19T06:12:00+01:00
Aktualizacja: 2025-11-18T21:11:56+01:00
Aktualizacja: 2025-11-18T20:56:51+01:00
Aktualizacja: 2025-11-18T20:29:58+01:00
Aktualizacja: 2025-11-18T20:05:06+01:00
Aktualizacja: 2025-11-18T18:29:22+01:00
Aktualizacja: 2025-11-18T18:13:44+01:00
Aktualizacja: 2025-11-18T17:00:32+01:00
Aktualizacja: 2025-11-18T16:56:57+01:00
Aktualizacja: 2025-11-18T16:29:23+01:00
Aktualizacja: 2025-11-18T15:55:22+01:00
Aktualizacja: 2025-11-18T12:28:28+01:00
Aktualizacja: 2025-11-18T11:39:22+01:00
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA