REKLAMA

Armia będzie mieć żywność robioną z powietrza i wody. To nie żart

Ten niezwykły program nosi nazwę Cornucopia i prowadzony jest na zlecenie DARPA czyli Agencji Zaawansowanych Projektów Badawczych Departamentu Obrony USA. Ma na celu stworzenie nowej, zdrowej żywności opartej na mikroorganizmach i przygotowywanej przy użyciu trzech składników - powietrza, wody i elektryczności.

Armia będzie mieć żywność robioną z powietrza i wody. To nie żart
REKLAMA

Jeśli program Cornucopia się powiedzie, pewnego dnia armia będzie mogła wykorzystywać przenośny system, który wytwarza pożywną i apetyczną żywność na żądanie w odległych lokalizacjach, eliminując kosztowne i wrażliwe łańcuchy dostaw żywności.

Wybrane przez DRPA zespoły mają zademonstrować produkcję biomasy mikrobiologicznej składającej się ze wszystkich czterech makroskładników diety człowieka - białka, węglowodanów, tłuszczu i błonnika pokarmowego - w proporcjach odpowiadających dziennemu zapotrzebowaniu na referencyjną dietę wojskową. 

REKLAMA

Żywność powstawać ma w wielu "formatach", takich jak koktajle, batony, żele i żywność suszona. Ma nie tylko spełniać wojskowe standardy żywieniowe, ale także wymagania smakowe. Nowy system produkcji jedzenia musi być też szybki, prosty w obsłudze i zajmować małą powierzchnię.

REKLAMA

System Cornucopia wykorzystywałby energię elektryczną do rozdzielania wody na wodór i tlen oraz zbierania azotu i węgla z powietrza. Cornucopia koncentruje się na dwóch scenariuszach użycia: po pierwsze, zapewnienie pełnego zapotrzebowania żywieniowego małej jednostce wojskowej rozmieszczonej w terenie przez 45 dni, w systemie, który zmieściłby się na samochodzie Humvee), a po drugie, w sytuacji pomocy humanitarnej i pomocy w przypadku katastrof, karmienie 100 cywilów przez 21 dni w (przy użyciu systemu czterech skrzynek, które zmieściłyby się w standardowym kontenerze transportowym).

W każdym przypadku do produkcji jedzenia wystarczyć ma powietrze, woda i energia elektryczna. Dopuszczalna jest "minimalna suplementacja". Oznacza to, że zespoły opracują np. specjalne szczepy bakterii, które będą produkować glukozę. Na niej odżywiać będą się kolejne mikroorganizmy, które w kontrolowany, ale masowy sposób, będą wytwarzać bakterie bogate w odpowiednie proporcje składników odżywczych, a nawet o pożądanym smaku.

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja: 2025-12-05T11:48:55+01:00
Aktualizacja: 2025-12-05T11:17:19+01:00
Aktualizacja: 2025-12-05T10:25:24+01:00
Aktualizacja: 2025-12-05T09:01:01+01:00
Aktualizacja: 2025-12-05T08:44:08+01:00
Aktualizacja: 2025-12-05T08:34:55+01:00
Aktualizacja: 2025-12-05T08:05:55+01:00
Aktualizacja: 2025-12-05T07:50:09+01:00
Aktualizacja: 2025-12-05T07:23:56+01:00
Aktualizacja: 2025-12-05T06:09:45+01:00
Aktualizacja: 2025-12-05T06:09:15+01:00
Aktualizacja: 2025-12-04T21:34:07+01:00
Aktualizacja: 2025-12-04T21:10:51+01:00
Aktualizacja: 2025-12-04T20:37:21+01:00
Aktualizacja: 2025-12-04T20:10:27+01:00
Aktualizacja: 2025-12-04T19:54:18+01:00
Aktualizacja: 2025-12-04T18:52:34+01:00
Aktualizacja: 2025-12-04T16:25:41+01:00
Aktualizacja: 2025-12-04T15:24:58+01:00
Aktualizacja: 2025-12-04T15:17:00+01:00
Aktualizacja: 2025-12-04T13:45:32+01:00
Aktualizacja: 2025-12-04T12:39:49+01:00
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA