REKLAMA

Armia będzie mieć żywność robioną z powietrza i wody. To nie żart

Ten niezwykły program nosi nazwę Cornucopia i prowadzony jest na zlecenie DARPA czyli Agencji Zaawansowanych Projektów Badawczych Departamentu Obrony USA. Ma na celu stworzenie nowej, zdrowej żywności opartej na mikroorganizmach i przygotowywanej przy użyciu trzech składników - powietrza, wody i elektryczności.

Armia będzie mieć żywność robioną z powietrza i wody. To nie żart
REKLAMA

Jeśli program Cornucopia się powiedzie, pewnego dnia armia będzie mogła wykorzystywać przenośny system, który wytwarza pożywną i apetyczną żywność na żądanie w odległych lokalizacjach, eliminując kosztowne i wrażliwe łańcuchy dostaw żywności.

Wybrane przez DRPA zespoły mają zademonstrować produkcję biomasy mikrobiologicznej składającej się ze wszystkich czterech makroskładników diety człowieka - białka, węglowodanów, tłuszczu i błonnika pokarmowego - w proporcjach odpowiadających dziennemu zapotrzebowaniu na referencyjną dietę wojskową. 

REKLAMA

Żywność powstawać ma w wielu "formatach", takich jak koktajle, batony, żele i żywność suszona. Ma nie tylko spełniać wojskowe standardy żywieniowe, ale także wymagania smakowe. Nowy system produkcji jedzenia musi być też szybki, prosty w obsłudze i zajmować małą powierzchnię.

System Cornucopia wykorzystywałby energię elektryczną do rozdzielania wody na wodór i tlen oraz zbierania azotu i węgla z powietrza. Cornucopia koncentruje się na dwóch scenariuszach użycia: po pierwsze, zapewnienie pełnego zapotrzebowania żywieniowego małej jednostce wojskowej rozmieszczonej w terenie przez 45 dni, w systemie, który zmieściłby się na samochodzie Humvee), a po drugie, w sytuacji pomocy humanitarnej i pomocy w przypadku katastrof, karmienie 100 cywilów przez 21 dni w (przy użyciu systemu czterech skrzynek, które zmieściłyby się w standardowym kontenerze transportowym).

REKLAMA

W każdym przypadku do produkcji jedzenia wystarczyć ma powietrze, woda i energia elektryczna. Dopuszczalna jest "minimalna suplementacja". Oznacza to, że zespoły opracują np. specjalne szczepy bakterii, które będą produkować glukozę. Na niej odżywiać będą się kolejne mikroorganizmy, które w kontrolowany, ale masowy sposób, będą wytwarzać bakterie bogate w odpowiednie proporcje składników odżywczych, a nawet o pożądanym smaku.

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja: 2025-05-24T07:22:00+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T21:47:42+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T21:02:41+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T20:30:01+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T20:08:22+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T18:45:13+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T18:34:16+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T18:07:40+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T17:38:56+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T17:22:52+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T16:22:46+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T15:30:10+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T15:24:39+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T14:48:16+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T12:38:15+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T11:42:04+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T11:08:03+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T10:32:24+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T07:02:08+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T06:36:21+02:00
Aktualizacja: 2025-05-23T06:11:00+02:00
Aktualizacja: 2025-05-22T21:48:15+02:00
Aktualizacja: 2025-05-22T21:18:27+02:00
Aktualizacja: 2025-05-22T20:47:01+02:00
Aktualizacja: 2025-05-22T20:24:45+02:00
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA