Przełomowe proteiny z konopi. Technologia z Polski gotowa na podbój rynku

Lokowanie produktu: Green Lanes Proteins

Green Lanes Proteins postawiła na konopie siewne i planuje podbić świat. Dzięki autorskiej technologii ekstrakcji tworzy wysokiej jakości białko, które można dodać do dowolnego produktu spożywczego. Pod względem smaku niczym nie ustępuje innym, a jest znacznie zdrowsze.

Green Lanes Proteins

Firma rodem z Lublina pochwaliła się opracowaniem technologii, która pozwala na wytwarzanie wyjątkowych protein na bazie konopi. Czemu to takie ważne, jakie otwiera możliwości i dlaczego warto się tym zainteresować?

 class="wp-image-3074625"

Białko z konopi lepsze niż jakiekolwiek inne

Wegetariańskie lub wegańskie produkty będące roślinnymi zamiennikami znanych wyrobów - jak burgery, kiełbaski czy kotlety - biją rekordy popularności. Nie brakuje jogurtów czy batonów opartych na białku roślinnym z soi, czy pszenicy. Wielu amatorów takich produktów musi z nich jednak zrezygnować ze względu na problemy trawienne, czy po prostu specyficzny smak. Rozwiązaniem tego problemu jest białko z konopi siewnych, które niesie dodatkowo wyjątkowe funkcje zdrowotne.

Konopia siewna, a indyjska - różnice

Łatwo je pomylić, ale to dwie różne rośliny. Konopie siewne, inaczej nazywane również konopiami włóknistymi, to zgodnie z Ustawą o przeciwdziałaniu narkomanii, rośliny z gatunku cannabis (Cannabis Sativa L.), w których zawartość THC (tetrahydrokannabinol) - psychoaktywnego kannabinoidu występującego w konopiach, nie przekracza 0,3%.

Dlaczego produkt oparty na konopiach siewnych jest lepszy od tego z soi, pszenicy, czy grochu?

Konopie włókniste to najbardziej zrównoważone źródło roślinnego białka i co najważniejsze, jest łatwo trawione przez nasz organizm. Białko konopi zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, dzięki czemu jest dobrze strawne i bardzo odżywcze. Jednocześnie konopie - w odróżnieniu od soi - nie wymagają intensywnych zabiegów agrotechnicznych. Nie są modyfikowane genetycznie, a ich uprawa nie wymaga stosowania środków ochrony roślin, ani nawozów.

 class="wp-image-3074628"
Tak wygląda izolat białka z konopi

Konopie absorbują również więcej CO2 niż jakakolwiek inna roślina bogata w białko. Soja, będąca aktualnie liderem rynku, z blisko 70% udziałem, pochodzi w większości z importu. Konopie doskonale sprawdzają się w naszym polskim klimacie, jest to więc również szansa na rozwój rynku białek roślinnych w oparciu o lokalne składniki

Dużo trudnych słów: edestyna, białka globularne, biosynteza - co to wszystko znaczy?

Edestyna jest wysoce przyswajalnym białkiem o szczególnych właściwościach funkcjonalnych występującym głównie w nasionach konopi. Działa również biostymulująco na układ odpornościowy, wspomagając proces wytwarzania przeciwciał. Białka globularne będące składowymi edestyny wykazują duże podobieństwo do białek występujących w krwi. Dzięki temu mogą one brać udział w biosyntezie ważnych substancji biologicznych dla ludzkiego ciała w tym: hormonów, enzymów, przeciwciał i hemoglobiny.

Na czym polega przełom w produkcji białek z konopi?

Technologia opracowana przez Green Lanes Proteins pozwala na izolację wysoko skoncentrowanego białka klasy izolatu z produktów ubocznych po tłoczeniu oleju, co jest novum na rynku. Sam proces prowadzony jest z uwzględnieniem odpowiednich warunków sprzyjających optymalnemu profilowi aminiokwasowemu produktu i właściwościom funkcjonalnym białka.

 class="wp-image-3074631"

Obecnie rynek zdominowany jest przez koncentraty białka konopnego o stężeniu zazwyczaj do 50%, a rzadziej do 70% białka. Proces otrzymywania takiego koncentratu to głównie frakcjonowanie fizyczne surowca, które ma swoje ograniczenia i nie pozwala na osiągnięcie powyżej 70% białka. Proces opracowany przez Green Lanes Proteins - choć dużo bardziej skomplikowany - to pozwala na tańsze wyprodukowanie białka wyższej jakości.

Niepożądane efekty uboczne białek roślinnych. Czy w tym przypadku również należy się ich obawiać?

Białko konopne jest bardzo wdzięcznym produktem spożywczym. W uprawie konopi nie stosuje się pestycydów, a dodatkowo konopia w przeciwieństwie do soi nie jest modyfikowana genetycznie. Samo białko nie zawiera alergenów, dlatego może go spożywać większość społeczeństwa.

Do czego można wykorzystać izolat białka z konopi?

W praktyce izolat białka o takich cechach można dodać do praktycznie każdego produktu spożywczego, które jest naturalnie ubogie w białko lub w którym celowo ma znajdować się podwyższona zawartość białka np. produkty dla sportowców czy osób aktywnych.

W tym momencie używa się koncentratów białek z soi, pszenicy czy grochu do roślinnych zamienników mięsa takich jak burgery, kotlety, parówki itp., gotowych posiłków, shake’ów, jogurtów, batonów i wielu innych. Wiele osób rezygnuje jednak ze spożycia tego typu produktów wegetariańskich / wegańskich, ze względu na smak lub problemy trawienne.

Białka roślinne odpowiedzią na globalny kryzys

Na świecie z powodu głodu cierpi ponad 800 mln osób, wzrasta liczba osób cierpiących na alergie pokarmowe i choroby cywilizacyjne. Powszechne staje się też zjawisko głodu utajonego, czyli zaburzeń powstałych w wyniku braku optymalnej ilości składników odżywczych i mineralnych w diecie. Ze względu na koszty środowiskowe produkcji żywności odzwierzęcej, nie ma innego rozwiązania jak stosowanie większej ilości produktów roślinnych.

Nie może to jednak stać w opozycji do zbilansowanej, kompletnej i zdrowej diety. Stąd tak duże zapotrzebowanie na nowe, lepsze białka roślinne. Nie trzeba porzucać produktów z białka sojowego, ale można urozmaicić dietę o produkty z białka konopnego, które jest co najmniej tak samo smaczne, a do tego jeszcze zdrowsze.

Zero-waste w praktyce

Izolat białka konopnego powstaje z makucha, czyli produktu ubocznego z tłoczenia oleju spożywczego z konopi. Można go używać na cele paszowe, ale w praktyce znacząco zwiększono efektywność wykorzystania tego surowca. Pamiętajmy też, że uprawa konopi absorbuje cztery razy więcej CO2 niż uprawa roślin strączkowych.

Green Lanes Proteins poprzez swoje siostrzane projekty zamienników mięsa z konopi i zamiennika drewna z łodyg konopi, dąży do pełnego wykorzystania walorów tego surowca roślinnego, które swoją drogą ma bardzo długie tradycje w naszym kraju, o co wystarczy zapytać naszych dziadków.

Proteiny z konopi siewnej - czy uda się podbić świat?

Green Lanes Proteins ma opracowaną autorską linię produkcyjną, która umożliwi już na początku 2023 roku dostarczenie na rynek około 2 ton miesięcznie izolatu białka konopnego wysokiej jakości. Jak mówią przedstawiciele firmy, już wzbudzono zainteresowanie producentów specjalistycznych diet medycznych, odżywek dla sportowców czy przekąsek. Nie są to tylko polskie firmy, ale z powodów logistycznych i ograniczonych mocy produkcyjnych, firma planuje zacząć od rynku krajowego.

 class="wp-image-3074634"

Nadrzędnym celem jest przekonanie do współpracy dużych, międzynarodowych firm, wykorzystujących białka sojowe czy grochowe jako produkty podstawowe, do zastąpienia lub przynajmniej połączenia swoich kompozycji z białkiem konopnym. Green Lanes Proteins jest przygotowana do skalowania produkcji i każde podwojenie mocy wytwórczych ma wymagać zaledwie trzech miesięcy. Spółka ma być rentowna już w drugiej połowie przyszłego roku.

Kiedy produkty oparte na białku z konopi znajdą się w sprzedaży?

To zależy od odbioru rynku i zainteresowania. Firma w tym momencie oferuje półprodukt spożywczy w postaci wysokostężonego izolatu białka. Ten najlepiej się sprawdza jako składnik lub dodatek do produktów końcowych.

Green Lanes Proteins - ambitne plany na przyszłość

Dotychczas spółka Green Lanes Proteins wydała na opracowanie technologii ponad 1,3 mln złotych, które sfinansowała dzięki inwestycji funduszu Venture Capital oraz środkom pochodzącym z Grupy Green Lanes. Gotowy jest dalszy program badawczy o wartości blisko 7 mln złotych.

Planowane jest również wzbogacenie izolatu białka konopnego o dodatkowe składniki odżywcze, witaminy, minerały, czy produkcja naturalnych wzmacniaczy smaku z białka konopnego. W tym celu firma walczy o dofinansowanie z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w wysokości 5,3 mln złotych. Rozpoczęto także wdrażanie planu inwestycyjnego przewidującego m.in. budowę wielkoskalowego zakładu produkcyjnego przy wsparciu inwestorów zewnętrznych.

Lokowanie produktu: Green Lanes Proteins
Najnowsze
Aktualizacja: 2025-04-18T12:14:00+02:00
Aktualizacja: 2025-04-18T09:37:06+02:00
Aktualizacja: 2025-04-17T21:05:52+02:00
Aktualizacja: 2025-04-17T20:17:05+02:00