Jeśli masz iPhone'a, to możesz już zabezpieczyć twoje rozmowy na Messengerze. Jeśli nie masz iPhone'a, to nie możesz

Messenger wprowadził nową i bardzo potrzebną funkcję do aplikacji Messenger na iOS-a i iPadOS-a. Możemy zablokować dostęp do aplikacji, nawet gdy ktoś już odblokował samo urządzenie.

Weź daj na chwilę telefon, chcę coś sprawdzić. Chyba każdy z nas niejednokrotnie był przedmiotem tej prośby. Niby użyczenie na chwilę telefonu czy tabletu znajomej nam osobie nie wiąże się z niczym złym – ale też nie zawsze czulibyśmy się komfortowo, gdyby ktoś przypadkowo lub zamierzenie otworzył nasz komunikator. Wszak niektóre rozmowy mają charakter prywatny, intymny wręcz.

Tym bardziej trudno uwierzyć, że tak popularna usługa jaką jest Messenger jeszcze nie doczekała się nowoczesnej funkcji blokady aplikacji. Na szczęście to właśnie się zmienia – przynajmniej na iPhonie i iPadzie. Blokada Messengera w wersji na Androida ma się pojawić w późniejszym terminie. Wersje na Windowsa i macOS-a na razie będą tej funkcji pozbawione.

Blokada aplikacji Messenger – jak to działa?

Wchodzimy do ustawień aplikacji klikając w nasze zdjęcie profilowe. Tam wybieramy sekcję Prywatność.

Tam udajemy się do sekcji Blokada aplikacji.

Tu wybieramy, czy chcemy włączyć blokadę oraz po jakim czasie ta ma być uruchamiana. Aplikację będziemy mogli odblokować przez odcisk palca lub skan naszej twarzy. I gotowe!

To nie koniec. Niedługo mamy mieć kontrolę nad tym, kto może się do nas odzywać na Messengerze.

W aplikacji będzie można definiować jakie osoby mogą do nas pisać i dzwonić, jakie będą lądować w folderze z prośbami o kontakt i jakie mają być ukrywane. Dodatkowo, zdjęcia otrzymywane od osób spoza naszej listy kontaktów mają być rozmyte – dopiero po kliknięciu zobaczymy ich treść.

Nie przegap nowych tekstów. Obserwuj Spider's Web w Google News.

przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst