REKLAMA

Warszawskie kawiarnie oddają fusy. Starbucks zrobi z nich ekologiczne słomki

Starbucks pochwalił się właśnie nawiązaniem współpracy z polskim startupem EcoBean, który opracował sposób na produkcję słomek z kawowych fusów. Nowy materiał jest o wiele bardziej przyjazny dla środowiska niż plastik.

Warszawskie kawiarnie oddają fusy. Starbucks zrobi z nich ekologiczne słomki
REKLAMA

Współpraca z polskim startupem to część globalnej strategii Starbucks, która zakłada ograniczenie ilości plastikowych odpadów i emisji dwutlenku węgla o 50 proc. do 2030 r. Cel godny pochwały, a wiadomość, że za jego częściową realizację odpowiadać będzie polska firma może okazać się świetną wiadomością dla naszej gospodarki. O ile technologia opracowana przez EcoBean zacznie być wykorzystywana przez Starbucks globalnie.

REKLAMA

Słomki z fusów

 class="wp-image-1605599"

Kawowe fusy jeszcze do niedawna traktowane były za bezużyteczny odpad pozostający po parzeniu kawy. To przekonanie na szczęście powoli odchodzi w niebyt - coraz więcej firm i startupów na całym świecie eksperymentuje z tym surowcem wykorzystując go do produkcji nawozów naturalnych, kosmetyków, naczyń, etc. Podążając tym tropem, startup EcoBean zaczął eksperymentować z technologią produkcji fusowych słomek.

EcoBoxy to nic innego, jak specjalne pojemniki na odpady (w tym przypadku na kawowe fusy), które zostaną przekazane do 22 kawiarni z Warszawy odpowiedzialnych za dostarczanie surowca w początkowej fazie całego eksperymentu. EcoBean ma już doświadczenie z kawowym materiałem - startup produkuje już np. brykiet z fusów.

Starbucks lubi fusy

Nie jest to pierwsza inicjatywa związana z wykorzystywaniem zużytych fusów po kawie. Rok temu sieć kawiarni Starbucks zorganizowała akcję „Zabierz fusy do domu” namawiając swoich klientów do wykorzystywania ich w roli ekologicznego środka do czyszczenia domu, czy użycia ich do zrobienia sobie kawowego peelingu.

W tym roku z kolei fusy ze Starbucksa zostały przekazane krakowskiemu Zarządowi Zieleni Miejskiej, który wykorzystał je do posypywania oblodzonych i zaśnieżonych alejek w krakowskich parkach. Słomki z fusów to kolejny pomysł sieciówki na prowadzenie biznesu w stylu zero-waste.

REKLAMA

Przyznam szczerze, że tego typu inicjatywy realizowane przez międzynarodowe korporacje odbieram jako bardzo pozytywne wiadomości. Mam też nadzieję, że Starbucksowi uda się stworzyć modę na słomki z kawowych fusów i przekonać do tego pomysłu inne sieciówki. No i że z czasem inicjatywa ta rozszerzy się na produkcję pozostałych jednorazówek z bardziej przyjaznych dla środowiska materiałów.

Podobał ci się tekst? Polub go albo podziel się nim na Facebooku.

REKLAMA
Najnowsze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA