1. SPIDER'S WEB
  2. Ekologia
  3. Nauka
  4. Tech

Wystarczy zmniejszyć ilość cukru w żywności, by uratować miliony istnień ludzkich

cukier szkodliwość
209 interakcji
dołącz do dyskusji

Walka z cukrem powinna być prosta i konkretna – przekonują amerykańscy naukowcy. Z ich badań wynika, że zredukowanie cukru w produktach spożywczych może uratować dosłownie miliony istnień.

Wystarczyłoby 20 proc. cukru mniej w żywności pakowanej i redukcja 40 proc. w napojach, aby zapobiec niemal 2,5 mln przypadków chorób spowodowanych dolegliwościami sercowo-naczyniowymi. Mowa tutaj o zawałach serca, udarach czy zatrzymaniu akcji serca.     

Wyliczenia powstały na bazie badań amerykańskich naukowców, zaś zostały opublikowane w czasopiśmie kardiologicznym Circulation. Z ich analizy wynika, że korzyści z ograniczenia cukru byłoby jeszcze więcej.

Lekarze wspominają o 490 tys. zgonów wynikających z problemów sercowo-naczyniowych, których dałoby się uniknąć

Do tego dochodzi jeszcze nawet 750 tys. cukrzyków mniej. I to wszystko w ciągu życia jednej dorosłej populacji.

Dla niektórych życie ludzkie to po prostu statystyka. Badacze o tym wiedzą, więc w swoim opracowaniu wzięli pod uwagę liczby, które poruszają: czyli te związane z oszczędnościami.

Logiczne. Skoro ludzie nie chorują, to nie trzeba ich leczyć w szpitalach. Już po dziesięciu latach takiej polityki udałoby się zachować w kasie budżetu ponad 4 mld dolarów. W ciągu życia pokolenia w wieku 35-79 kwota urosłaby do niemal 120 mld.

A mówimy tutaj o liczbach związanych jedynie ze służbą zdrowia. Naukowcy wzięli pod uwagę także „koszty społeczne”, które interpretować można np. jako nieobecność w pracy czy straty dla gospodarki: wszak chorzy ludzie nie ganiają po sklepach. Wówczas wspomniana suma wzrasta do 160 mld, a to i tak tylko prognozy, które mogą być niedoszacowane.

Podatek cukrowy w Polsce zadziałał

W Polsce jak wiemy także wypowiedziano wojnę cukrowi. Słodzone napoje zaczęły kosztować więcej. Producenci mieli więc prosty wybór: albo podnosimy ceny, albo kombinujemy ze składem. Część była zmuszona do pierwszej opcji i to podziałało, bo jak wynika z badań:

już po pierwszych 5 tygodniach 2021 r. w sklepach niezależnych i miękkiej franczyzy zanotowano spadek sprzedaży napojów bezalkoholowych o 16 proc. a liczby transakcji o 25 proc. w porównaniu do analogicznego okresu w 2020 r.

A u nas był to duży problem. Jak przypominała Agata Kołodziej, osoby, których śmierć można powiązać z nadmiernym spożyciem słodzonych napojów, żyją o 15 lat krócej niż przeciętnie osoba w ich wieku. W Polsce już żyje 3 mln cukrzyków, z czego jedynie milion się leczy. Kolejnych 5 mln jest w stanie przedcukrzycowym. Podatek cukrowy nieco pomaga, ale wydaje się, że lepszą drogą jest ta wskazana przez amerykańskich naukowców