Ośmiornice i kalmary są istotami czującymi. Taki status nadano im w Wielkiej Brytanii
Ośmiornice to jedne z najbardziej fascynujących, niesamowicie inteligentnych zwierząt na Ziemi. Ich zdolności dostawania się do pożywienia, a jednocześnie wydostawania się z niezwykle skomplikowanych pułapek są już legendarne. Kilka dni temu w Wielkiej Brytanii uznano, że potrafią one ponadto odczuwać zarówno przyjemność, jak i ból.
Takiego uznania ich statusu potrzeba było już od dawna. Co więcej, w nowej aktualizacji do ustawy Animal Welfare Sentience przedstawionej przez brytyjskie Ministerstwo Środowiska, za zwierzęta myślące, zdolne odczuwać różne stany emocjonalne, oprócz ośmiornic umieszczono także kałamarnice, kraby, homary, wszystkie dziesięcionogi oraz cefalopody (znane powszechnie jako głowonogi). Jak przekonują badacze, dzięki rozwiniętemu układowi nerwowemu zwierzęta te mają zdolność odczuwania bólu, strachu, głodu, pragnienia, ciepła, radości czy podekscytowania. Do takich wniosków doszli autorzy raportu opublikowanego przez London School of Economics and Political Science, w którym możemy przeczytać, iż istnieją silne dowody naukowe, że w przypadku tych gatunków mamy do czynienia ze zwierzętami myślącymi, zdolnymi odczuwać wiele różnych emocji. Dotychczas w ustawie za takie uznawano wszystkie kręgowce, teraz lista jednak została rozszerzona.
Ustawa powyższa stanowi pierwszy krok do zapewnienia tym zwierzętom odpowiedniego statusu podczas opracowywania polityki ministerstwa w stosunku do tych gatunków. Choć ustawa nie wpłynie na obowiązujące obecnie prawo, to będzie uwzględniana przy tworzeniu nowych przepisów w przyszłości.
Co więcej, jest to także przyczynek do debaty publicznej na temat wyborów kulinarnych.
Jakby nie patrzeć świadomość tego, że mamy do czynienia ze zwierzętami zdolnymi odczuwać ból, może zniechęcić przynajmniej część osób do zamawiania w luksusowych restauracjach homara, którego zwykle wrzuca się żywego do wrzącej wody.