REKLAMA

Beyond Meat ma nową formułę wegańskiego mięsa. Będzie bardziej mięsne

Firma Beyond Meat opracowała nową formułę swojego roślinnego mięsa. Beyond Meat 3.0 będzie jeszcze bardziej mięsne w smaku, a sama formuła zawierać będzie mniej tłuszczu.

28.04.2021 07.22
Beyond Burger 2021
REKLAMA

Beyond Meat to firma z Los Angeles specjalizująca się w produkcji wegańskiego mięsa z roślin. Najpopularniejszym produktem tego producenta są kotlety do złudzenia przypominające mięso wołowe, które tworzone są z mieszaniny m.in. białek grochu, ryżu, fasoli mung, oleju rzepakowego i proszku z granatu.

REKLAMA

Burgery Beyond Meat niewiele różnią się od mięsa w kwestii smaku i wyglądu, a nawet proces przygotowywania jest łudząco podobny do smażenia mięsa. Podczas smażenia burgery Beyond Meat nabierają brązowego koloru, a ich krwistość symulowana jest przez dodawany do nich sok z buraka.

Nowy skład Beyond Meat - mniej kalorii i więcej białka niż w mięsie wołowym.

Trzecia generacja roślinnego mięsa w 100g zawierać będzie:

  • 14g tłuszczu (6g mniej niż poprzednia generacja)
  • 5g tłuszczów nasyconych (1g mniej niż poprzednia generacja)
  • 230 kalorii (o 40 mniej niż poprzednia generacja)
  • 20g białka (o 0,6g więcej niż tradycyjna wołowina)
REKLAMA

Do tego producent zarzeka się, że nowa formuła będzie bardziej mięsna i soczytsta. Dla większości konsumentów smak jest wszak o wiele ważniejszą kwestią niż skład danego produktu. Nową formułę rozpoznać będzie można po czerwonej naklejce na opakowaniu, informującej o ulepszonym smaku i zielonej, na której producent chwali się, że jego produkt zawiera o 35 proc. mniej tłuszczu, niż mielona wołowina.

Nie wiemy, kiedy nowa formuła do Polski, jednak dość bezpiecznie można założyć, że stanie się to jeszcze w tym roku.

REKLAMA
Najnowsze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA