REKLAMA
  1. Spider's Web
  2. Technologie /
  3. Poradniki
  4. Smartfony - Poradniki

Jak zresetować iPhone’a do ustawień fabrycznych? Szykowanie telefonu do serwisu lub sprzedaży

Przyszedł czas rozstania z iPhone’em? Zanim telefon zostanie przekazany w obce ręce urządzenie należy zresetować: wymazać z niego wszystkie osobiste dane i przywrócić urządzenie do stanu fabrycznego. To bardzo proste, pokazujemy, jak to zrobić.

22.01.2023
20:12
iPhone
REKLAMA

iPhone to urządzenie, które dopasowuje się do swojego użytkownika. To również cyfrowy sejf z prywatnymi, niejednokrotnie dość wrażliwymi danymi. To oznacza, że telefon przed przekazaniem nowemu właścicielowi (lub do serwisu) należy zresetować do ustawień fabrycznych.

Proces resetowania przywraca iPhone’a do stanu fabrycznego, jakby nigdy nie był wyjmowany z pudełka. To oznacza, że z urządzenia znikną wszystkie zapisane dane, w tym kontakty, wiadomości, aplikacje czy ustawienia. Jeżeli telefon jest przekazywany komuś innemu tymczasowo (na przykład celem naprawy) można wykonać jego kopię zapasową do chmury - by móc go potem relatywnie szybko odtworzyć po zresetowaniu.

REKLAMA

Proces resetowania telefonu na szczęście jest bardzo nieskomplikowany. Nie jest też czasochłonny - potrwa mniej niż 10 minut. Oto, co należy zrobić.

Resetowanie iPhone’a do ustawień fabrycznych - instrukcja krok po kroku

Pierwszym krokiem jest uruchomienie aplikacji Ustawienia. Następnie należy w sekcji Ogólne wybrać Przenieś zawartość i ustawienia. Oczom użytkownika ukaże się widoczny poniżej ekran. Należy wybrać Wymaż zawartość i ustawienia.

 class="wp-image-3140526"
Jak zresetować iPhone? Stosowna opcja znajduje się w aplikacji Ustawienia

Iphone poprosi użytkownika o podanie hasła do konta Apple ID, by mieć pewność, że to właściciel telefonu właśnie żąda resetowania - należy je podać.

Na tym koniec. Proces wymazywania danych i restetowania telefonu do ustawień fabrycznych potrwa kilka minut, po czym iPhone uruchomi się ponownie.

Po ponownym uruchomieniu przywita użytkownika kreatorem konfiguracji. Można go bezpiecznie wyłączyć i przekazać nowemu właścicielowi lub do serwisu.

REKLAMA
Najnowsze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA