Polska na roślinach. W zamawianiu potraw wege jesteśmy już drudzy w Europie
Okazuje się, że z roku na rok nasz kraj coraz mniej stoi schabowym i golonką, a potrawy roślinne i rozmaite zamienniki mięsa mają się u nas coraz lepiej.
![Polska na roślinach. W zamawianiu potraw wege jesteśmy drudzy w Europie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Focs-pl.oktawave.com%2Fv1%2FAUTH_2887234e-384a-4873-8bc5-405211db13a2%2Fspidersweb%2F2020%2F11%2Fwege-propaganda-weganizm-w-polsce.jpg&w=1200&q=75)
Uber Eats przeanalizował zamówienia potraw na przestrzeni ostatnich trzech lat. Z analizy jasno wynika, iż przez ten czas liczba zamówień wegańskich potraw wzrosła pięciokrotnie, co plasuje Polskę na drugim miejscu w Europie, jeśli chodzi o zamawianie dań roślinnych.
Weganizm w Polsce - co zamawiają Polacy?
Uber Eats podsumował zamówienia z tego roku i wyłonił najpopularniejsze dania zamiawiane w 2020 r. zależnie od miasta. Najpopularniejszym daniem w kraju jest bez wątpienia Vegan Pastarami, czyli zamiennik popularnego dania mięsnego, w którym zwykle zamiast wędzonego mięsa znajdziemy seitan - substytut mięsa otrzymywany z glutenu pszennego.
Polskie wege TOP 5 w Uber Eats wygląda następująco:
- Vegan Pastarami
- Sałatka Vegan Miso Mango
- Vegan Kebab
- Vegan BBQ Burger
- Miso Vegan Ramen
Widać więc, że najpopularniejsze są potrawy tradycyjnie zawierające mięso, ale zaproponowane w wariancie roślinnym lub z wykorzystaniem substytutów takich jak wspomniany seitan czy roślinne zamienniki a’la Beyond Burger.
![class="wp-image-953894"](/_next/image?url=https%3A%2F%2Focs-pl.oktawave.com%2Fv1%2FAUTH_2887234e-384a-4873-8bc5-405211db13a2%2Fspidersweb%2F2019%2F06%2FBeyond-Burger-nowa-wersja-1.png&w=1200&q=75)
Polacy nie boją się eksperymentować i są ciekawi nowych potraw. Bez wątpienia widać też, że ludzie zamawiają więcej dań roślinnych z tego powodu, że mają więcej opcji. Lokale serwujące dania roślinne wyrastają w każdym mieście jak grzyby po deszczu (no, może nie w ostatnich miesiącach, ale nie ma się czemu dziwić), a też coraz więcej restauracji serwujących głównie dania mięsne rozszerza swoje portfolio o bezmięsne alternatywy.
Ograniczenie mięsa jest łatwiejsze niż kiedykolwiek.
Jak wynika z raportu GUS „Rolnictwo w 2019 r.” Polacy w zeszłym roku zjedli o 2,24 proc. mniej mięsa niż w roku poprzednim. Badania podają również, iż aż 40 proc. Polaków zadeklarowało zmianę nawyków żywieniowych i chęć spróbowania roślinnych zamienników podczas pandemii.
Omawiając raport GUS pisaliśmy:
Ta sytuacja - jak widać po analizie Uber Eats - przenosi się ze sklepów także do restauracji. Wraz ze wzrostem dostępności bezmięsnych potraw na zamówienie wzrasta też nasze zainteresowanie kuchnią wegańską.
Mięsożerców uspokajam - klasyczne dania mięsne nigdzie się nie wybierają. Nie da się jednak nie zauważyć, że świadomość społeczna naszego społeczeństwa ustawicznie wzrasta, a fakt, że coraz więcej osób sięga po wegańskie potrawy napawa nadzieją na przyszłość, w której nad Wisłą gwałtownie ograniczymy cierpienie zwierząt i fatalny wpływ na klimat, jaki wywiera produkcja mięsa.