REKLAMA

Neandertalczycy mieli fabryki tłuszczu. Tak próbowali przetrwać

W niemieckim Neumark-Nord archeolodzy natrafili na zaskakujące ślady przetwarzania kości przez neandertalczyków.

Neandertalczycy potrafili gotować tłuszcz. Odkryto ślady przetwórni
REKLAMA

Zanim człowiek współczesny nauczył się pozyskiwać tłuszcz, jego krewni organizowali miejsca do systematycznego gotowania i odzyskiwania kalorii. Odkrycie może rzucić nowe światło na dietę i sposób życia naszych przodków.

REKLAMA

Tłuszcz, czyli brakujące ogniwo zimowej diety łowców-zbieraczy

Miesiące zimowe dla społeczności łowieckich to czas ograniczonego dostępu do tłuszczu. Mięso wtedy staje się zbyt chude, a jego nadmiar bez innych składników odżywczych może prowadzić do tzw. zatrucia białkowego. Wtedy niezbędny do przeżycia jest tłuszcz, najlepiej z kości dużych zwierząt. Jak się okazuje, neandertalczycy rozumieli ten problem i potrafili mu zaradzić. Badacze natrafili na liczne fragmenty rozbijanych kości, które pozyskiwano z co najmniej 170 dużych ssaków. To sugeruje planowe działanie, a nie jedynie przypadkową obróbkę.

Choć nie odnaleziono bezpośrednich śladów gotowania, np. naczyń, które mogły służyć do obróbki termicznej, znalezione kości były nie tylko rozłupywane, ale i towarzyszyły im ślady ognia: zwęglone drewno, podgrzane kamienie, a także nagromadzenie narzędzi krzemiennych. Wszystko to skupiało się w jednym obszarze stanowiska, co badacze określili mianem fabryki tłuszczu. Zdaniem archeologów proces mógł wyglądać następująco: kości rozbijano, gotowano w naturalnych lub organicznych pojemnikach (np. z kory), a po ostygnięciu zbierano tłuszcz z powierzchni.

Neandertalczycy byli łowcami z umiejętnością planowania i z wiedzą o przetwórstwie

Jak czytamy na łamach Nature, odkrycie nie tylko cofnięto historię pozyskiwania tłuszczu aż o 100 tys. lat, ale także obala stereotyp neandertalczyka jako prymitywnego mięsożercy. Złożony proces świadczy o planowaniu, podziale pracy, a nawet o istnieniu wyspecjalizowanych ról w grupie. Co ciekawe, oprócz kości znaleziono także ślady po orzechach i żołędziach. Sugeruje to bardziej zróżnicowaną dietę, niż dotąd sądzono.

Przeczytaj także:

Odkrycie z Neumark-Nord pokazuje, że neandertalczycy potrafili myśleć strategicznie, wykorzystywać zasoby i dostosowywać dietę do pór roku. Ich działania przypominają sposoby przetrwania znane ze społeczności łowiecko-zbierackich naszych czasów. To kolejny dowód na to, że dzieliło nas znacznie mniej, niż przez dekady sądzono. Warto przyglądać się takim odkryciom, bo każde z nich przybliża nas do prawdziwego obrazu pradawnych ludzi.

*Źródło zdjęcia głównego: Gorodenkoff / Shutterstock

REKLAMA
Najnowsze
Aktualizacja: 2025-07-04T12:43:15+02:00
Aktualizacja: 2025-07-04T06:01:00+02:00
Aktualizacja: 2025-07-03T18:10:25+02:00
Aktualizacja: 2025-07-03T16:30:24+02:00
Aktualizacja: 2025-07-03T16:06:16+02:00
Aktualizacja: 2025-07-03T15:43:02+02:00
Aktualizacja: 2025-07-03T15:11:01+02:00
Aktualizacja: 2025-07-03T14:55:43+02:00
Aktualizacja: 2025-07-03T13:27:46+02:00
Aktualizacja: 2025-07-03T10:12:38+02:00
Aktualizacja: 2025-07-03T08:20:05+02:00
Aktualizacja: 2025-07-03T07:00:00+02:00
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA