1. SPIDER'S WEB
  2. Technologie
  3. Social media

Jak odblokować kogoś na Facebooku? Gdzie jest lista zablokowanych na FB?

Facebook daje nam możliwość zablokowania znajomych, ale co w przypadku, gdy ktoś trafi na listę przez pomyłkę? Jak szybko odblokować kogoś na FB?

Jak odblokować kogoś na Facebooku? Lista zablokowanych

Facebook pozwala na gromadzenie znajomych z całego świata oraz ułatwia kontakt z nimi. Ale co w przypadku, gdy jakiś użytkownik zaczyna nas irytować? FB umożliwia nam ograniczanie wybranych znajomych za pomocą blokowania ich kont na naszym profilu. Należy pamiętać, że zablokowanie znajomego na FB nie jest nieodwracalne. Co więcej, jest to bardzo łatwy proces. Poniżej krótki poradnik, jak odblokować znajomego na Facebooku.

Gdzie znaleźć listę zablokowanych przez nas znajomych na Facebooku?

Aby zobaczyć zablokowane osoby na Facebooku, należy kliknąć ikonę trójkąta, znajdującą się w prawym górnym rogu. W aplikacji na telefonie, zamiast trójkąta, będą to trzy poziome paski, zlokalizowane w tym samym miejscu. Następnie klikamy w Ustawienia i Blokowanie. Wyświetli się strona pozwalająca na zarządzanie blokowaniem na Facebooku. Znajdują się tam także takie opcje jak ograniczanie stron, aplikacji, wiadomości oraz zaproszeń do udziału w wydarzeniach.

Jak odblokować znajomego na Facebooku?

Jeśli na twoim profilu na Facebooku są osoby zablokowane, znajdziesz je w wierszu Zablokuj użytkowników. Obok imienia i nazwiska zablokowanego znajomego znajduje się przycisk Unblock. Po kliknięciua Unblock dana osoba jest automatycznie odblokowywana. Od tego momentu dany użytkownik może oglądać twoją oś czasu oraz kontaktować się z tobą, w zależności od twoich ustawień prywatności, twoje znaczniki z tą osobą mogą zostać odzyskane.

Co się dzieje z użytkownikiem FB po odblokowaniu?

Pamiętaj, że w momencie blokowania użytkownika, znajomy ten jest automatycznie usuwany z grona twoich znajomych. Oznacza to, że po odblokowaniu danej osoby, będzie ona mogła wyświetlać twoją aktywność oraz kontaktować się z tobą, ale nie będzie się znajdował na liście twoich znajomych. Aby to zmienić, należy ponownie wysłać użytkownikowi zaproszenie do grona znajomych.

Jakie ograniczenia posiadają osoby zablokowane na Facebooku?

Kiedy na Facebooku dodajesz znajomego do listy osób zablokowanych, nie będzie ona widzieć twoich postów, z wyjątkiem tych, które udostępniasz z ustawieniem Publiczne lub na osi czasu wspólnych znajomych, oraz posty, w których ten znajomy został oznaczony. Facebook nie powiadomi znajomego o zablokowaniu.

Jak odblokować kogoś przez aplikację Messenger?

Istnieje również możliwość odblokowania znajomego na Facebooku poprzez aplikację Messenger. W takim przypadku należy otworzyć konwersację z danym użytkownikiem, dotknąć jego imienia oraz nazwiska w górnej części konwersacji, następnie dotknąć Odblokuj. Pojawią nam się dwie opcje, Odblokuj w Messengerze lub Odblokuj na Facebooku.

Inne możliwości ograniczania dostępu na Facebooku

Oprócz blokowania użytkowników Facebook umożliwia inne opcje, pozwalające na ograniczenie dostępu do twojego profilu. Jedna z opcji to blokowanie wiadomości, dzięki czemu dana osoba nie będzie mogła skontaktować się z tobą także w aplikacji Messenger. Możesz skorzystać z opcji zaproszenia z aplikacji od konkretnej osoby, co sprawi, że wszystkie zaproszenia i prośby z aplikacji wysłane przez tę osobę będą automatycznie ignorowane. Podobnie działa blokowanie zaproszeń do udziału w wydarzeniach, dzięki czemu wszystkie zaproszenia do uczestnictwa w wydarzeniach pochodzące od danego użytkownika będą automatycznie ignorowane.

Aby ograniczyć możliwość kontaktu z aplikacją, wystarczy skorzystać z opcji Blokuj aplikację. Można również zablokować strony internetowe, aby nie mogła reagować na twoje posty, dodawać polubień ani odpowiadać na twoje komentarze.

Zdjęcie główne: I AM NIKOM / Shutterstock