REKLAMA
  1. Spider's Web
  2. Technologie
  3. Social media

Facebook ma nową funkcję, na którą czekali wszyscy. Tak działa historia linków

Facebook ogłosił nową funkcję - historia linków ma w łatwy sposób sprawić, że nie będziecie mieli problemu z odnalezieniem strony, którą odwiedziliście. Wszystkie linki zostaną zapisane. Jest kilka minusów, ale na szczęście są one do przełknięcia.

03.01.2024
7:59
Facebook ma nową funkcję, na którą czekali wszyscy. Tak działa historia linków
REKLAMA

Czy zdarzyło Wam się kiedyś odwiedzić stronę internetową przez aplikację mobilną Facebooka, zamknąć ją, a potem desperacko próbować wrócić do niej, bo zawierała przydatne informacje? Do tej pory jedyną opcją było poszukiwanie podobnej strony w Google'u czy innym Bingu. Teraz to się zmienia, bo Facebook wprowadza historię linków. Jest jednak drugie dno, ponieważ reklamodawcy skorzystają na naszym zapominalstwie.

REKLAMA

Historia linków na Facebooku. Nie stracicie żadnej strony

Historia linków to lista odwiedzonych stron internetowych w przeglądarce mobilnej Facebooka przez ostatnie 30 dni. Można ją włączać lub wyłączać według preferencji użytkownika - chociaż domyślnie ma być włączona, jak informuje Gizmodo.

Kiedy historia linków jest aktywna, wszystkie odwiedzone strony na Facebooku przez przeglądarkę mobilną są zapisywane i przechowywane przez 30 dni. Linki odwiedzone w czatach na Messengerze nie są rejestrowane w historii linków, więc o to możecie być spokojni.

Okienko, które pojawia się użytkownikom Facebooka (źródło: Gizmodo)

Po więcej nowości z platform Mety (Facebook, Instagram i WhatsApp) wpadajcie na Spider's Web:

A po co to Facebookowi? Nie zgadniecie

Facebook informuje, że może wykorzystywać informacje z historii linków do ulepszania reklam wyświetlanych użytkownikowi na platformach Meta. Czyli strony, w które wchodzicie, będą przetwarzane po to, aby reklamy były jeszcze lepiej skrojone pod was.

Możliwe jest zarządzanie tą funkcją poprzez ustawienia przeglądarki mobilnej, gdzie można włączyć lub wyłączyć historię linków. Aby to zrobić, użytkownik musi kliknąć dowolny link w aplikacji Facebooka, otworzyć przeglądarkę mobilną, przejść do ustawień i tam włączyć lub wyłączyć opcję "Historia linków".

REKLAMA

Jeśli historia linków zostanie wyłączona, wszystkie wcześniej zapisane odwiedzone linki zostaną natychmiast usunięte, a dane z tej funkcji nie będą wykorzystywane do personalizacji reklam na platformach Meta. Jednak proces usuwania historii linków może trwać do 90 dni od momentu wyłączenia tej funkcji - informuje Facebook.

Jeżeli jeszcze nie widzicie tych ustawień, to nie martwcie się: oficjalna strona pomocy informuje, że historia linków jest stopniowo wprowadzana na całym świecie.

REKLAMA
Najnowsze
Zobacz komentarze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA