1. SPIDER'S WEB
  2. Technologie
  3. Oprogramowanie

Jak usunąć stronę na Facebooku? Likwidacja fanpage'a przez telefon i na komputerze

Chcesz usunąć stronę na Facebooku, ale nie wiesz, jak to zrobić? Z tego artykułu dowiesz się, jak usunąć fanpage na FB przez telefon i na komputerze.

Jak usunąć stronę na Facebooku? Likwidacja fanpaga na telefonie i komputerze

Zdecydowałeś się na usunięcie strony na Facebooku? Zamknięcie firmy albo przypadkowo utworzyłeś stronę i chcesz ją zlikwidować albo czasowego zawiesić. Nieważne czy korzystasz z telefonu czy komputera, z pomocą niniejszego poradnika ogarniesz to wszystko i usuniesz swój fanpage na FB.

Z tego artykułu dowiesz się, jak usunąć stronę na Facebooku:

Czego potrzebujesz aby zlikwidować profil firmowy (inne jego określenia to strona i fanpage) na Facebooku? Tylko uprawnień administratora i parę minut czasu.

Jakie musisz mieć uprawnienia do usunięcia strony na Facebooku i gdzie je znajdziesz? 

Musisz posiadać uprawnienia administratora na fanpae'u. Aby zweryfikować czy je masz, wykonaj najpierw kroki 1 i 2 z poniższej instrukcji, czyli po kolej kliknij na Menu > Strony > wejdź na potrzebną stronę > Ustawienia, a następnie > Role na Stronie.

Usuwanie strony na Facebooku przez telefon

Łatwo możesz zamknąć stronę na Facebooku w aplikacji mobilnej w telefonie przechodząc tę samą drogę:

  1. Menu w prawym górnym rogu > Strony

2. Wejdź na potrzebną stronę > kliknij Ustawienia w prawym górnym rogu


3. Naciśnij Ogólne  > i znajdź opcję Usuń stronę

Usuwanie fanpaga na FB na komputerze

Przypominam, że musisz być zalogowany na Facebooku!

  1. Wejdź na Facebooka i wybierz zakładkę Menu w prawym górnym rogu, a następnie Strony.

2. Otworzy się lista zarządzanych przez Ciebie stron, z których teraz możesz wybrać tą, którą chcesz zamknąć. Wejdź tam.

3. Po przejściu na fanpage z lewej strony pojawi się sekcja Zarządzanie stroną. Przewiń listę opcji do końca i wybierz Ustawienia.  

4. Jesteś już w bloku ogólnych Ustawień. Wyszukaj na samym dole Usuń stronę i kliknij tam, a dalej jeszcze raz na Usuń trwale stronę.

5. Ostatni krok, potwierdź decyzję!

Poradnik wideo: Jak usunąć fanpage na FB

Jak ukryć profil firmowy na Facebooku

Możesz skorzystać z możliwości ograniczenia widoczności profilu firmowego na FB. Takie "zamrożenie" ukryje stronę przed odwiedzającymi bez usuwania zawartości.

W tym celu wejdź do Ustawień strony (kroki 1 i 2 z poradnika), kliknij w Widoczność strony i Cofnij jej publikację.

Teraz strona została ukryta - nikt oprócz Ciebie jej nie zobaczy, ale nadal istnieje i możesz ją przywrócić w każdej chwili - wystarczy ją otworzyć i kliknąć Opublikuj stronę.

Teraz już wiesz, jak usunąć stronę na FB. Musi być to jednak naprawde przemyślana decyzja! W trakcie dwóch tygodni możesz spróbować odzyskać usunięty profil firmowy, kontaktując się z Facebookiem. Po upływie tego terminu cała zawartość zostanie skasowana bezpowrotnie.