Drewniany nóż ostrzejszy niż stalowy. Wchodzi w mięso jak w masło
Musimy odchodzić od stali – stwierdzili naukowcy i szybko przeszli od słów do czynów. Alternatywą okazało się być drewno, które dzięki ich pracy potrafi być dużo ostrzejsze niż dostępne na rynku noże.
I to nawet trzykrotnie, jak chwalą się naukowcy z uniwersytetu w Maryland, którzy opracowali właśnie tak ostry nóż wykonany z drewna.
Ich sztuciec wykonany z hartowanego drewna nie tylko jest ostrzejszy niż w przypadku standardowego noża ze stali nierdzewnej. Jak przekonują, jego produkcja jest tańsza i mniej obciążająca środowisko. Tymczasem stal i jej produkcja wywołuje kontrowersje, dlatego inni badacze szukają już bardziej ekologicznych metod jej wytwarzania.
Noże z hartowanego drewna mogą być wielokrotnego użytku, podobnie jak deski do krojenia czy pałeczki. Wystarczy więc odpowiednio o nie zadbać, aby długo służyły.
O ich jakości świadczyć może wideo, które zaprezentowali twórcy.
Cały proces polega na skutecznym utwardzaniu drewna, co jest rozwiązaniem opracowanym przez naukowców z Maryland. Udało im się usunąć z drewna elementy osłabiające wytrzymałość drewna. Zostaje przede wszystkim celuloza, gwarantująca właśnie „moc” materiału.
Efekt ich pracy mamy zobaczyć nie tylko w kuchni
Naukowcy stworzyli także gwoździa, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjne narzędzia. Choćby dlatego, że drewniany gwóźdź nie będzie rdzewiał.
Oczywiście rodzi się pytanie, czy materiały z drewna są ekologiczne – w końcu skądś drzewo trzeba brać, a trudno popierać wycinkę na masową skalę. Chyba że będzie to decyzja w stylu wskazania mniejszego zła – wybór padnie na materiał, który szkodzi, ale mniej.
Drewno 2.0: zastąpi i stal, i szkło
Naukowcy ciągle starają się udoskonalić drewno. Już wcześniej znaleźli sposób na stworzenie na jego bazie materiału lepiej izolującego ciepło i trwalszego niż szkło.