Krups Evidence Hot&Cold to ekspres do kawy na każdą porę roku
Wiele ekspresów do kawy świetnie radzi sobie z parzeniem gorącej kawą, ale co z napojami na zimno? Krups Evidence Hot&Cold to przykład modelu, który nie traktuje chłodnych napojów po macoszemu.

Od lat każdy dzień zaczynam od małej czarnej, a przez moje mieszkanie przewinęła się masa diametralnie różniących się od siebie ekspresów z różnych półek cenowych. I tak jak w większości przypadków mają one masę różnych programów pozwalających przygotowywać wymyślne kawy na ciepło, tak latem, gdy skwar nie daje żyć, gorący napój to ostatnie na co mam ochotę, zwłaszcza popołudniu. Problem w tym, że często mają jeden program kawy na zimno, tak na doczepkę.
Czytaj inne nasze teksty poświęcone sprzętom marki Krups:
I to dlatego Krups Evidence Hot&Cold wyróżnia się z tłumu.
W przypadku testowanego obecnie ekspresu marki Krups, którym jest Evidence Hot&Cold EA898, możemy przygotowywać blisko dwa tuziny różnych napojów, a programów pozwalających na przygotowanie chłodnych jest nie jeden, a kilka. Dzięki temu urządzenie sprawdzi się nie tylko na wiosnę, jesienią i zimą, ale również latem, gdy słońce niemiłosiernie praży.
Krups Evidence Hot&Cold sprawdził się w praktyce świetnie niezależnie od tego, czy robiłem kawę dla siebie, czy dla gości, w tym rodziny i przyjaciół. Po pierwsze oszczędza masę czasu, w tym za sprawą możliwości przygotowania dwóch kaw naraz, a po drugie napoje przygotowane z jego pomocą, zarówno mleczne jak i bez mleka, zawsze smakują jak te od profesjonalnego baristy.
Łącznie mamy możliwość przygotowania 21 różnych napojów, w tym takich kaw jak espresso, americano i cappuccino, dużej porcji mleka z mleczną pianką, czyli latte mouse, a nawet trzech rodzajów herbat (czarna, zielona, ziołowa) z odpowiednio dobraną temperaturą wody. Do tego dochodzą takie programy jak doppio, cafe creme, latte macchiato, cafe latte i flat white.








A jakie jeszcze kawy parzy Krups Evidence Hot&Cold EA898?
Oprócz tego dostępny są program filter coffee, czyli napój typu long przygotowywany w niskiej temperaturze oraz aż cztery kawy na zimno: Iced Latte, Iced Cappucino, Iced Coffe i Iced Filter Coffe. Oprócz tego możemy zaparzyć sobie cztery kawy „na wynos” z serii TO GO, którymi są Long Coffee, Filter, Cappuciono i Latte Machiatto z myślą o kubku termicznym Krups.
Dla siebie z rana zwykle przyrządzam małe kawy bez mleka, bo szybciej się gotowe do spożycia, a moją ulubioną w przypadku Krups Evidence Hot&Cold jest cafe creme - ze względu na większą ilość kofeiny. Jeśli jednak spieszę się akurat na spotkanie, to programy TO GO są jak znalazł, bo mogę kawę zabrać ze sobą z domu, a nawet po kilku godzinach nadal będzie miała odpowiednią temperaturę.
Popołudniem wolę z kolei pić kawy mleczne - latem te podawane na zimno, takie jak Iced Latte, a jesienią, wiosną albo zimą, gdy już kończę pracę, zwykle stawiam na Flat White. Przygotowanie każdej z nich jest z kolei niezwykle proste za sprawą systemu One-Touch-Cappucino, który po podłączeniu do niego wężyka, którego drugą końcówkę wsadzamy do kartonu, zajmuje się spienianiem mleka.








A czym jest Cold Brew Aroma w ekspresie Krups Evidence Hot&Cold?
To opracowana przez markę Krups technologia zapewniająca zbalansowany smak kawy o lekko słodkawym charakterze, bez goryczki charakterystycznej dla gorących kaw - i to zarówno w przypadku kaw ciepłych, jak i zimnych. Ten innowacyjny proces parzenia skutkuje zbalansowanym, pełnym profilem smakowym, zbliżonym do klasycznego cold brew, ale zimne kawy uzyskiwane są w kilka minut, a nie godzin.
W przypadku robienia kawy na zimno z użyciem technologii Cold Brew Aroma pierwszym etapiem jest pre-infuzja gorącą wodą o temperaturze około 93℃, aby wydobyć z kawy wszystkie aromaty. Drugim - ekstrakcja kawy wodą o obniżonej temperaturze dla idealnego balansu. Po dorzuceniu sugerowanej liczby kostek lodu kawa osiąga temperaturę około 12℃, a to o 8 mniej niż tradycyjna kawa z lodem.
W urządzeniu znalazło się też miejsce na unikalny system podgrzewania wody Thermoblock, który dba o optymalną temperaturę parzenia, by wydobyć maksymalny smak i aromat kawy. Stalowa komora zaparzająca gwarantuje higienę i spokój na lata. Opatentowany przez Krups czujnik grubości krążka kawowego dostosowuje precyzyjnie ilość kawy do przepisu, którą potem ekspres ubija i zaparza.








Krups Evidence Hot&Cold to produkt wyglądający na półkę premium.
Przede wszystkim ekspres wygląda naprawdę elegancko za sprawą szaro-czarnego wykończenia, a to w przypadku sprzętów, które w lwiej części przypadków stoją na widoku, jest w końcu niezwykle istotne. Jeszcze lepszą wiadomością jest to, że nie jest przy tym przesadnie duży. Byłem w stanie postawić go na płytciutkim blacie, na którym nie mieściło się wiele innych testowanych przeze mnie modeli.
Wymiary urządzenia to 24 cm szerokości, 36 cm wysokości i 37 cm głębokości z wylewką i głowicą (i 27 cm bez nich). Jak na urządzenie przygotowujące tak wiele napojów i potrafiące robić dwie kawy naraz, w tym mleczne, jest to niezłym wynikiem. W urządzeniu zamontowano przy tym dwa łatwo wyjmowalne pojemniki - jeden na wodę, a drugi na fusy - oraz wylewkę mieszącą dwa naczynia.
Pierwszy z pojemników, całkiem spory, zamontowano na pleckach i mieści się w nim 2,5-litra wody. Jeśli zabraknie jej akurat podczas robienia napoju, to ekspres o tym poinformuje, a po dolaniu jej - automatycznie wznowi pracę. Bardzo łatwo wyciąga się go w całości, by uzupełnić go prosto z kranu. Do tego mamy tu spory pojemnik na fusy, który oczywiście co jakiś czas trzeba opróżnić.








Co jeszcze warto wiedzieć o Krups Evidence Hot&Cold EA898?
Dobrze by przy tym było, gdyby ekspres nie był wstawiany w wąską wnękę, bo potrzebuje nieco przestrzeni z obu stron. Wynika to z faktu, że pojemnik na fusy wyciąga się od lewej, a z drugiej strony, jeśli planujemy pić kawy mleczen, będziemy stawiać mleko. Na szczęście wylewka jest na tyle duża, że podczas robienia jednej kawy można wstawić półlitrowy karton mleka na niej obok kubka.
Na górze ekspresu mamy metalowy szwajcarski stożkowy młynek żarnowy z pięciostopniową regulacją. Grubość mielenia dobiera się w zależności od preferencji, rodzaju parzonej kawy oraz jej temperatury (jeśli pijemy napój zimny, to lepiej, żeby ziarna były grubiej zmielone). Jego odchylana pokrywka jest zaś przezroczysta, więc zawsze widzimy, jakie ustawienie zostało wybrane.
Na froncie, nad podwójną głowicą z regulacją góra-dół, znalazł się ekran o szerokim kącie patrzenia z dotykowymi, kolorowymi przyciskami pozwalającymi robić wybrane kawy jednym wciśnięciem guzika, dzięki któremu obsługa urządzenia jest niezwykle intuicyjna. Przepisy producenta można zaś modyfikować - nawet podczas trwania procesu parzenia można zmniejszyć lub zwiększyć objętość kawy.








Krups Evidence Hot&Cold EA898 jest przy tym urządzeniem niemal bezobsługowym.
Mamy kilka opcji modyfikacji przepisów, a od czasu do czasu musimy dolać wody do pojemnika, opróżnić wylewkę, dosypać kawy lub usunąć fusy, ale Krups zadbał o to, aby konserwacja ekspresu Hot&Cold EA898 była w wielu aspektach automatyczna. Instrukcje podawane na kolorowym ekranie są klarowne i zawsze wiadomo, co dokładnie trzeba zrobić, aby wznowić proces parzenia kawy.
Głowica czyszczona jest po użyciu automatycznie, więc nie trzeba jej codziennie czyścić manualnie, a używa w tym celu woda trafia prosto do wylewki (a funkcję automatycznego przepłukania głowicy po uruchomieniu można wyłączyć). Zaraz obok młynka mamy dziurkę, do której wrzuca się tabletkę do czyszczenia jednostki zaparzania, gdy przyjdzie na to czas (wedle specyfikacji po ok. 360 cyklach).
Urządzenie zlicza cykle, ale informacja o tym, że pora uruchomić mechanizm usuwania tłuszczy i olejków pozostałych po kawie, pojawi się automatycznie. Proces trwa jedynie kwadrans. Warto też raz na jakiś czas odkamienić ekspres, o czym ekspres przypomni, co trwa z kolei 25 minut. Z kolei jeśli chcemy korzystać z wody z kranu, warto dokupić system filtrujący Krups Claris Aqua.

Krups Evidence Hot&Cold EA898 - podsumowanie i cena
Jeśli chodzi o konstrukcję urządzenia, to jedyne, czego mi tutaj brakuje, to jakiegoś sprytnego schowka na wężyk - który swoją drogą warto przepłukać pod zlewem po użyciu i co jakiś czas wymienić na nowy. Dobrym pomysłem byłby jednak taki system wczesnego ostrzegania - doceniłbym alerty, iż np. trzeba będzie usunąć fusy niedługo, a nie dopiero wtedy, gdy pojemnik całkiem się zapełni.
Poza tym ekspres nie tyle co spełnia swoje zadanie, co z nawiązką realizuje wszystkie moje potrzeby w zakresie przygotowywania kawy w domu. A ile za taki sprzęt trzeba zapłacić? Producent wycenia Krups Evidence Hot&Cold EA898 na 2499 zł, co sprzęt o takich możliwościach jest naprawdę niezłą ofertą. Udziela też dwuletniej gwaranacji (obejmującej 3000 kaw na rok lub 6000 na dwa lata).