1. SPIDER'S WEB
  2. Technologie
  3. Bezpieczeństwo

Czat na WhatsAppie sam się wyczyści z wiadomości

Właściciel WhatsAppa ogłosił, że właśnie wprowadza długo wyczekiwaną nowość do swojej usługi. Użytkownicy będą mogli tak skonfigurować komunikator, że wszystkie nowe czaty będą się automatycznie czyścić z wiadomości.

WhatsApp doczekał się domyślnie znikających wiadomości

Należąca do Mety usługa WhatsApp już od pewnego czasu oferuje funkcję czatu ze znikającymi wiadomościami. Komunikator mógł automatycznie czyścić historię konwersacji i usuwać ją z archiwum, co bez wątpienia działa na rzecz większej ochrony prywatności. Ani Meta, ani nikt postronny nie może ich już odczytać. WhatsApp zapewniał jednak dość ograniczony wybór, a korzystanie z tej funkcji nie było najwygodniejsze. To właśnie się zmienia.

Czytaj też:

Aplikacje WhatsAppa w wersji na Androida i iOS-a (a w bliżej nieokreślonej przyszłości również te desktopowe) niebawem zostaną zaktualizowane o nowe funkcje związane z automatycznie znikającymi wiadomościami.

WhatsApp - domyślnie znikające wiadomości i kilka opcji czasu zachowania ich w pamięci.

WhatsApp i znikajace wiadomości w czatach

Użytkownicy WhatsAppa będą mogli ustawić aplikację tak, by każdy nowozaczęty za jej pomocą czat miał ustawione domyślnie znikające po czasie wiadomości. Dodatkowo, będzie można zdefiniować po jakim czasie te wiadomości mają znikać: w ramach przedziału od 24 godz. do 90 dni.

Rozmówcy, którzy uczestniczą w tak skonfigurowanym czacie, otrzymają stosowną informację, że archiwum konwersacji jest czyszczone i że wszystkie wiadomości z czasem znikną. Jeżeli użytkownik zechce stworzyć tradycyjną konwersację z rejestrowanym na stałe archiwum, będzie miał taką możliwość – nawet jeśli ustawił aplikację, że wszystkie nowe konwersacje mają być czyszczone. Choć wówczas będzie musiał zmienić to ustawienie ręcznie.

By zmienić to ustawienie – funkcja jeszcze nie jest dostępna dla wszystkich, ale jest stopniowo udostępniana kolejnym grupom użytkownikom – należy kliknąć przycisk menu, następnie Ustawienia, potem Konto, tam Prywatność i wreszcie Default message timer (jeszcze nie znamy polskiego tłumaczenia, powinno to brzmieć mniej więcej Domyślny czas usuwania wiadomości).