1. SPIDER'S WEB
  2. Technologie
  3. Social media
  4. Bezpieczeństwo

Facebook zablokuje ci konto, jeśli nie włączysz tej funkcji. Zostało mało czasu. Serio

Zwykle, gdy czytasz wiadomość „jeśli nie klikniesz tutaj, to Facebook zablokuje twoje konto”, to możesz przypuszczać, że masz do czynienia z próbą oszustwa. Że ktoś próbuje nakłonić cię do kliknięcia linku, który przekieruje do fałszywej strony wykradającej dane. TYM RAZEM JEST INACZEJ. Facebook na serio będzie blokował dostęp do kont osobom, które nie włączą funkcji Facebook Protect. Co to jest? Jak działa? Jak włączyć? Ile czasu zostało? Wyjaśniamy.

Facebook zablokuje ci konto, jeśli nie włączysz tej funkcji. Zostało mało czasu. Serio

Na wstępie uspokajam, że Facebook Protect to nie żaden atak, scam, czy inna próba wyłudzenia. Jest to prawdziwy program Facebooka, który początkowo był testowany na terenie Stanów Zjednoczonych, a niespełna dwa tygodnie temu trafił do Polski. Teraz Facebook Protect rusza na szerszą skalę, a od wczoraj polscy użytkownicy Facebooka zaczęli masowo dostawać powiadomienia o nowej funkcji.

Facebook Protect w Polsce. Ta funckja zabezpieczy twoje konto

Tak wygląda monit o włączenie Facebook Protect.

Facebook Protect ma chronić konto facebookowe przed atakami. Początkowo cały program skupiał się na politykach i organizacjach rządowych, które w okresie wyborczym mogły być atakowane przez hakerów. Teraz program jest dostępny dla wszystkich użytkowników Facebooka.

Powiadomienie o Facebook Protect pojawia się u osób, które serwis zakwalifikował do programu. Powiadomienie zobaczymy zarówno w przeglądarce na komputerze jak i w aplikacji mobilnej. Nie da się go nie zauważyć, bo jest to specjalny typ powiadomienia wyświetlający się na stronie głównej, tuż nad ścianą wpisów.

Facebook przypomina o włączeniu funkcji Facebook Protect i odlicza czas.

W naszej redakcji odnotowaliśmy kilka powidomień o Facebook Protect. Miały one następującą treść:

„Twoje konto może być potencjalnie odwiedzane przez znacznie większą liczbę osób, dlatego wymagamy silniejszych zabezpieczeń. Facebook Protect to zaawansowany program zabezpieczeń, który ułatwia ochronę kont takich jak Twoje.”

Facebook Protect daje 15 dni na włączenie. Co zrobić, kiedy dostaniesz powiadomienie?

Jeżeli Facebook zakwalifikuje cię do programu Protect, będziesz miał 15 dni na uruchomienie systemu ochrony. Jeżeli nie zdążysz w tym czasie włączyć Facebook Protect, stracisz dostęp do swojego konta. Facebook pozwoli ci z niego korzystać dopiero po włączeniu nowej funkcji. Widać więc, że serwis podchodzi do tematu ochrony bardzo rygorystycznie.

A zatem, co zrobić? Wystarczy kliknąć przycisk „Włącz” lub „Włącz teraz” widoczny w powiadomieniu. Zostaniemy przeniesieni na podstronę, która sprawdzi dwie rzeczy na naszym koncie:

  • siłę naszego hasła
  • weryfikację dwuetapową.

Jeśli masz proste hasło w stylu ania15, Facebook poprosi cię o zmianę na coś bardziej skomplikowanego oraz podpowie, co powinno zawierać mocne hasło. Z kolei weryfikacja dwuetapowa - czyli system potwierdzania logowania - jest wymagana. Ten system warto włączyć nawet jeśli nie dostałeś powiadomienia o Facebook Protect. W osobnym artykule podpowiadamy, jak włączyć weryfikację dwuetapową na Facebooku i w innych popularnych usługach,

Facebook Protect: To wszystko, co musisz zrobić, ale na twoim koncie może dziać się więcej rzeczy w tle

Facebook zastrzega, że zmiana hasła i wączenie weryfikacji dwuetapowej to tylko początek. W ramach programu Facebook Protect serwis może dodatkowo monitorować konta, by wykryć ataki hakerskie albo niespodziewany, nagły przypływ odwiedzających. Jak czytamy na stronie Facebook Protect:

Konta zarejestrowane w naszym programie mogą liczyć na wzmocnioną ochronę dzięki takim mechanizmom jak uwierzytelnianie dwuskładnikowe oraz monitorowanie pod kątem potencjalnych zagrożeń ze strony hakerów.

Podsumowując, jeżeli Facebook wyśle ci powiadomienie o programie Protect i o możliwości blokady konta, nie musisz panikować. Takie powiadomienie dostaje teraz mnóstwo użytkowników. W ciągu 15 dni musisz kliknąć przycisk „Włącz” i przejść przez kilka prostych kroków. Jest to konieczne, bo w innym wypadku Facebook zablokuje twoje konto do momentu, aż nie włączysz Facebook Protect.

TEKST PRZYGOTOWALI