Dlaczego kawa z ekspresu smakuje tak dobrze? Prześwietlamy system iAroma
Jeżeli podobnie jak ja uwielbiasz kawę i zastanawiasz się nad zakupem ekspresu, koniecznie sprawdź, jakie elementy mają kluczowy wpływ na smak i jego powtarzalność. Oto najważniejsze z nich.
Kocham kawę od kiedy tylko pamiętam. Z reguły pijam dwa takie napoje dziennie. Pierwszy, z rana, na pobudzenie do pracy. To ważny element mojego dnia, ale zdecydowanie bardziej lubię popołudniową kawę, którą piję dla smaku i dla całego rytuału związanego z piciem tego napoju.
Popołudniową kawę przez długi czas najbardziej lubiłem pić w zaprzyjaźnionej kawiarni, głównie z uwagi na smak, który bardzo mi pasuje. Uzyskanie podobnej kawy w domu od zawsze było moim celem, a dojście do tego było długą i żmudną drogą.
Podróż zaczęła się od kawiarki, która sprawdzała się całkiem nieźle, ale po jakimś czasie zaczął mi przeszkadzać charakterystyczny posmak kawy. Później pojawił się etap Aeropressu, ale ostatecznie ten gadżet zaczął mnie irytować, bo wymagał za dużo pracy przy przygotowaniu pojedynczej kawy. Jeśli chciałem jednocześnie zrobić kawę żonie, czas przygotowywania napojów był zbyt długi.
W końcu wygrał ekspres automatyczny, na który ostatecznie się zdecydowałem. Długo biłem się z myślami czy warto kupić taki sprzęt, ale smak kawy i łatwość jej przygotowania są w praktyce niezastąpione. Zainwestowałem w taki sprzęt i nie żałuję.
Tylko dlaczego kawa z ekspresu smakuje tak dobrze?
Na to pytanie odpowiem na przykładzie ekspresów Siemens z linii EQ, które miałem okazję testować jakiś czas temu. Jednym z wyróżników tej serii ekspresów jest to, by kawa była nie tylko smaczna i szybka w przygotowaniu, ale też by jej smak był powtarzalny. Ekspres ma być po prostu godny zaufania i dostarczać dokładnie taką kawę, jaką chcemy, zarówno po jednym dniu od zakupu jak i po kilku latach.
W ekspresach Siemens linii EQ kluczowym systemem jest iAroma. To połączenie kilku technologii zastosowanych w najważniejszych elementach ekspresu.
Jak działa system iAroma?
Pierwszym elementem składającym się na system iAroma jest młynek ceramiczny. Siemens stosuje ten rodzaj młynka, ponieważ ceramika zapewnia bardzo dużą wytrzymałość, twardość i trwałość. Taki młynek do kawy nie tępi się z czasem, więc nawet po kilku latach będzie mielił kawę równie dobrze, co tuż po zakupie. Dodatkowo młynek ceramiczny nie kumuluje ciepła podczas tarcia, dzięki czemu nie przypala kawy podczas mielenia. To jeden z powodów, dzięki którym można uzyskać powtarzalny smak kawy.
Kolejnym elementem systemu iAroma jest opatentowany ogrzewacz przepływowy wody. Jest to system podgrzewający wodę tylko wtedy, gdy ta przepływa przez ogrzewacz. Innymi słowy, ekspres nie magazynuje podgrzanej wody, dzięki czemu jest w stanie utrzymywać stałą i niezmienną temperaturę podczas zaparzania kawy.
Równie ważna jest inteligentna pompa wody. Podaje ona wodę pod stałym i niezmiennym ciśnieniem w trakcie zaparzania kawy. Stałe ciśnienie to bardzo ważny element przy przygotowywaniu prawdziwego espresso. Pompa tego typu jest wyróżnikiem najlepszych ekspresów.
Czwartym elementem systemu iAroma jest wyciągana jednostka zaparzająca. Możliwość wyjęcia całej jednostki zapewnia higienę ekspresu. Kawa jest produktem organicznym, więc jej resztki wewnątrz jednostki zaparzającej mogą przyczynić się do rozwoju bakterii czy innych zanieczyszczeń. Możliwość wypłukania tego elementu jest bardzo ważną składową dobrego ekspresu.
Widać, jak wiele pracy inżynierów wymaga zaprojektowanie dobrego systemu zaparzania kawy.
Mogłoby się wydawać, że przygotowanie kawy jest banalną czynnością, ale każdy smakosz tego napoju wie, jak bardzo mogą się różnić od siebie dwie filiżanki kawy. A jeżeli decydujesz się na zakup ekspresu, zapewne zależy ci na tym, by kawa była dobra i powtarzalna w smaku. Bo przecież w tej zabawie chodzi nie tylko o szybkość i prostotę przygotowania świetnej kawy, ale również - a może przede wszystkim - o smak. Dlatego tak ważne jest sprawdzenie, czy ekspres, który zamierzamy kupić, ma system gwarantujący niezmienność smaku.
W przypadku Siemensa i ekspresów linii EQ takim gwarantem jest system iAroma, na który składa się dobry ceramiczny młynek, stała temperatura wody, stałe ciśnienie w trakcie zaparzania, a także czystość całej jednostki. Są to cechy sprawiające, że ekspres jest w stanie zrobić kawę o dokładnie takim smaku, na jakim nam zależy. Ekspres nie zrobi tego tylko raz, lecz codziennie. Co ważne, wszystko to odbywa się w tle, bez wiedzy użytkownika, bo interakcja sprowadza się do wciśnięcia jednego przycisku.
Moją decyzję o zakupie ekspresu automatycznego odwlekałem w czasie zdecydowanie za długo, bo dobry ekspres daje rzecz niezastąpioną: namiastkę kawiarni we własnym domu. To jeden z moich ulubionych domowych sprzętów, bez których nie mógłbym już się obejść.