Sprzęt  / Lokowanie produktu

Jeszcze kilka tygodni temu nie pomyślałbym, że Wi-Fi w piekarniku jest mi potrzebne

Nowoczesne technologie to nie tylko domena komputerów, smartfonów oraz telewizorów, ale także sprzętów kuchennych, takich jak piekarnik. Urządzenia tego typu są wyposażone w mnóstwo udogodnień, które jeszcze kilka lat temu nie były spotykane. Żywym dowodem na to są najnowsze piekarniki Amica X-type.

Czym powinien cechować się nowoczesny piekarnik?

Automatycznie otwierające się drzwi

Podczas korzystania z piekarnika Amica X-type największe wrażenie zrobiło na mnie rozwiązanie OpenUp!, czyli automatyczne otwieranie drzwi. By je otworzyć, nie trzeba przykładać jakiejkolwiek siły. Wystarczy delikatnie dotknąć uchwytu, by drzwiczki się otworzyły. Żeby nie było - nie musimy do tego celu używać dłoni, można użyć też innej części ciała, także okrytej ubraniem. To rozwiązanie przydaje się zwłaszcza, gdy w obu rękach trzymamy blachę lub inne naczynie, które chcemy włożyć do piekarnika i zapomnieliśmy go wcześniej otworzyć.

Połączenie z Internetem

Ile razy po wyjściu z domu zastanawiałeś się, czy piekarnik na pewno jest wyłączony? W moim przypadku takie dylematy najczęściej kończyły się powrotem do domu w celu upewnienia się, że nie dojdzie do katastrofy.

W przypadku nowoczesnych sprzętów domowych problem ten nie istnieje, ponieważ są one podłączone do sieci Wi-Fi. Co za tym idzie, za pomocą aplikacji AmicaHome można zarządzać swoimi sprzętami, sprawdzać ich status, a także je zdalnie włączać i wyłączać. Funkcja ta powinna spodobać się nie tylko zapominalskim, ale też osobom, które chcą, by zaraz po przyjściu do domu czekał na nie ciepły posiłek. W obsłudze pomaga też spory kolorowy wyświetlacz.

Łatwe utrzymanie czystości

Czyszczenie piekarnika w większości przypadków to prawdziwa udręka. Właśnie dlatego nowoczesne piekarniki, takie jak Amica X-type, są wyposażone w czyszczenie katalityczne. Producent zastosował w nich specjalne, prostokątne panele, które dzięki porowatej powłoce, przyciągają cząsteczki zanieczyszczeń.

Żeby oczyścić panele, wystarczy ustawić piekarnik na 250 ⁰C na jedną godzinę. Takie rozwiązanie to czysta przyjemność i pełen komfort. Do łatwych należy też czyszczenie drzwi, które można łatwo zdemontować i umyć w dogodnym dla siebie miejscu. Równie łatwo można zdjąć drabinki boczne oraz górną listwę drzwi.

Jak największe bezpieczeństwo

Dzieci bywają bardzo ciekawskie i chętnie zaglądają wszędzie tam, gdzie jest to tylko możliwe. Dotyczy to także szyby piekarnika. Właśnie dlatego w nowych urządzeniach stosuje się tzw. zimny front. W piekarnikach Amica termin ten oznacza, że temperatura szyby nigdy nie przekracza 35°C. To zasługa kanałów wentylujących, które w połączeniu z wentylatorem zapewniają ciągły przepływ chłodnego powietrza między szybami drzwi. Dzięki temu każde dziecko i każdy dorosły będzie mógł bezpiecznie doglądać przygotowywanych potraw.

I najważniejsze: piekarnik ma pomagać w kuchni!

Przygotowanie potraw powinno przebiegać sprawnie, dlatego warto zainwestować w piekarnik z BakingPro System. To nowa konstrukcja piekarnika, dzięki której pieczenie staje się prostsze, a domowe wypieki smaczniejsze. Obejmuje ona funkcje takie jak precyzyjna dystrybucja ciepła, utrzymanie stabilnej temperatury szybki nagrzew (do 150°C w 3 minuty), komorę piekarnika w rozmiarze XXL (77 litrów) oraz aż 6 poziomów pieczenia, dzięki którym piekarnik może zastąpić suszarkę.

Prawdziwą gwiazdą programu są jednak gotowe programy pieczenia, które powstały we współpracy z profesjonalnymi kucharzami. Dodatkowo na wewnętrznej stronie drzwiach piekarnika znajdują się praktyczne przepisy pieczenia potraw. Gdyby to było za mało, użytkownik może dodać do programatora własne ustawienia pieczenia, a w przygotowywaniu zdrowej i smacznej potrawy pomoże termosonda. Piekarnik ma też bardzo szeroki zakres regulacji, dzięki czemu temperatura w komorze może wynosić od 30 do 280°C.

Bardzo ważne rozwiązanie to FullSteam. Specjalnie zaprojektowany generator pary odpowiednio dozuje ją, dzięki czemu ta rozchodzi się we wszystkich kierunkach - równomiernie w całej komorze piekarnika. Dzięki temu jedzenie jest nie tylko równo podpieczone, ale ma też lepszy smak i nie traci przy tym składników odżywczych. To idealna opcja dla osób, które chcą gotować nie tylko smacznie, ale też zdrowo. Z kolei fani pieczenia ciast powinii docenić technologię SoftSteam. Dodatek wody w postaci pary sprawia bowiem, że skórka pieczywa staje się bardziej chrupiąca i równomiernie upieczona.

Tekst powstał we współpracy z firmą Amica.

przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst