Oprogramowanie  / Artykuł

Podpowiadamy, jak wyłączyć automatyczne aktualizacje aplikacji w Androidzie i iOS

Automatyczne aktualizacje aplikacji to bardzo przydatna funkcja, dopóki ktoś nie nadwyręży pakietu danych lub nie wyjedzie za granicę. Podpowiadamy, jak je wyłączyć w smartfonach z Androidem i w iPhone’ach.

Minęły już czasy, gdy użytkownik sam musiał dbać o aktualizację oprogramowania. Smartfony same w tle pobierają i instalują aktualizacje aplikacji. Ich posiadacze nie muszą sobie tym zaprzątać głowy, a dzięki dużym i tanim paczkom danych od operatora nie muszą się nawet w tym celu łączyć z Wi-Fi.

Nie każdy jednak zdecydował się na paczkę internetu, dzięki której może pobierać aktualizacje aplikacji w tle. W dodatku mechanizm automatycznych uaktualnień może okazać się zabójczy w roamingu, zwłaszcza poza Unią Europejską, w krajach, gdzie nie obowiązuje zasada roam like at home.

Jak wyłączyć automatyczne aktualizacje aplikacji w smartfonach z Androidem?

W tym celu należy udać się do aplikacji Google Play, czyli sklepu z aplikacjami i innymi cyfrowymi treściami. Po kliknięciu przycisku menu (czyli tzw. hambugera) w lewym górnym rogu należy przejść do ustawień.

W kolejnym menu należy odszukać pole o nazwie „Aktualizuj aplikacje automatycznie”. Po wybraniu tej pozycji z listy można zmienić to ustawienie. Do wyboru są trzy opcje:

  • Nie aktualizuj - aktualizacje trzeba potwierdzić ręcznie;
  • Aktualizuj w dowolnym momencie - znajduje się tu ostrzeżenie, że za transfer danych może zostać pobrana opłata;
  • Aktualizuj tylko przez Wi-Fi - ta opcja zablokuje automatyczne aktualizacje z użyciem pakietu danych sieci komórkowej.
automatyczne aktualizacje aplikacji jak wyłączyć android

Uwaga! Automatyczne aktualizacje to nie tylko Google Play.

Dobrze jest sprawdzić, czy producent danego urządzenia nie dodał własnego mechanizmu instalowania aplikacji lub swojego sklepu, będącego zamiennikiem Google Play. Lokalizacja tych ustawień różni się w zależności od producenta i nakładki.

W przypadku smartfonów Sony należy udać się do ustawień, następnie wejść do menu Informacje o telefonie i ze szczytu listy wybrać opcję Aktualizacja oprogram. Przycisk z trzema kropkami w prawym górnym rogu przenosi do ustawień aktualizacji.

automatyczne aktualizacje aplikacji jak wyłączyć sony

W tym menu można wybrać pobieranie automatycznych aktualizacji systemu operacyjnego oraz aplikacji od producenta telefonu. Ustawienia są takie same, jak w Google Play, ale trzeba je ręcznie zmienić w obu miejscach.

No i warto też pamiętać, by po aktywacji nowego pakietu lub po powrocie do kraju, ponownie włączyć aktualizacje automatyczne w obu miejscach. Bądź co bądź to przydatna i oszczędzająca czas funkcja.

Jak wyłączyć automatyczne aktualizacje aplikacji w iPhonie?

W przypadku urządzeń Apple’a podobna funkcja też jest dostępna, ale znalazła się w nieco innym miejscu. Aby uniemożliwić automatyczne aktualizowanie się aplikacji ze sklepu App Store, należy udać się do ustawień.

Poszukiwana opcja znajduje się w sekcji iTunes Store i App Store. Można wybrać, jakie treści będą pobierane automatycznie. Osobne przełączniki ma Muzyka, Aplikacje (pobrane na innych urządzeniach), Książki i książki audio oraz Uaktualnienia.

Użytkownik może też zdecydować, że z automatycznych aktualizacji nie rezygnuje, ale może zabronić iPhone’owi wykorzystywania do tego połączenia sieci komórkowej. W tym przypadku uaktualnienia i inne cyfrowe treści pobierane będą tylko przez Wi-Fi.

automatyczne aktualizacje aplikacji jak wyłączyć iphone ios

Jest też inna opcja w iOS, która pozwoli odciążyć pakiet danych.

Można zabronić aplikacjom firm trzecich odświeżania danych w tle. W tym celu należy przejść do sekcji Ustawienia | Ogólne | Odświeżanie w tle. Można wyłączyć to dla wybranego programu lub dla wszystkich jednocześnie.

Użytkownicy, którzy podróżują, mogą zdecydować się przy okazji skorzystać z funkcji Tryb niskiego zużycia energii, który można znaleźć w ustawieniach. Skrót do tej opcji można umieścić też w Centrum Sterowania.

Oprócz ograniczania zapotrzebowania urządzenia na prąd ten tryb aktywuje automatycznie blokadę automatycznego pobierania oraz odświeżanie aplikacji w tle. Trzeba tylko pamiętać, że przy okazji wyłącza również pobieranie poczty i część animacji.

przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst