Social media  / News

Nie, nikt nie chce skasować twojego konta na Facebooku. To tylko głupi żart

440 interakcji
dołącz do dyskusji

Dowiedziałeś się właśnie, że twoje konto zostało zgłoszone przez znajomego i niebawem zostanie usunięte? Spokojnie, to tylko żart, który ma cię nastraszyć.

Od kilku godzin rozsyłane są wiadomości o treści “[imię i nazwisko znajomego] zgłosił twoje konto jako fałszywe i zostanie ono usunięte w ciągu 24h. Zespół Facebook”. Nie musisz się obawiać, nic ci nie grozi. Twój profil nie został bowiem zgłoszony, a Facebook nie zamierza go usunąć. To tylko sztuczka, która pozwala wysłać wiadomość wyglądającą jak automatyczny komunikat. Jest dostępna w większości komunikatorów i czatów.

By wprowadzić niestandardowo wyglądający tekst, wystarczy wpisać przed wiadomością “/me”.

X zgłosił twoje konto jako fałszywe i zostanie ono usunięte w ciągu 24h. Zespół Facebook

Komenda ta zostanie wyświetlona jako Twoje imię, a resztę, razem z nazwiskiem, należy dopisać samodzielnie. Przykładowa wiadomość wysłana przeze mnie powinna wyglądać następująco “/me Kosiński zgłosił twoje konto jako fałszywe i zostanie ono usunięte w ciągu 24h. Zespół Facebook.”

By się o tym przekonać, wystarczy przejrzeć wiadomości nie z poziomu okienka czatu lub aplikacji Messenger. W tym celu należy wejść w menu “Wiadomości” znajdujące się po lewej stronie. Wówczas zobaczycie prawdziwą treść wiadomości. Warto o tym pamiętać, by nie dać się samemu nabrać i… może oszukać kogoś innego ;).

przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst


przeczytaj następny tekst