ISSpresso, czyli jak wypić porządną kawę na orbicie Ziemi
Pożywienie i napoje spożywane przez astronautów zawsze różniło się od tego, co jemy i pijemy na Ziemi. Stan nieważkości i bardzo ograniczone miejsce na wykonywanie wszelkich czynności powodują, że jedzenie nie jest tak atrakcyjne. W szczególności unikać trzeba rozlania się płynów (które mogą uszkodzić urządzenia elektryczne lub poparzyć astronautów) oraz rozsypywania okruszków (krążą one potem w powietrzu, stanowiąc niebezpieczeństwo np. zakrztuszenia).
Dostarczaniem jedzenia dla astronautów przebywających na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej zajmuje się m.in. firma Argotec. To właśnie Argotec we współpracy ze słynącą z kawy firmą Lavazza opracował pierwszy ekspress ciśnieniowy umożliwiający przygotowanie prawdziwego espresso w warunkach panujących na ISS - informuje CollectSpace. Dotychczas astronauci musieli się zadowolić... kawą rozpuszczalną, którą każdy szanujący się kawosz traktuje jako coś nieskończenie gorszego od prawdziwej zaparzonej w ekspresie filiżanki.
Ekspres, nazwany dowcipnie ISSpresso, został zbudowany tak, aby można było napełnić zaparzoną kawą specjalną szczelną "filiżankę", która wyposażona jest w pasujący do ekspresu zawór. Podobnym zaworem wypełniamy zbiornik z wodą.
Oszczędność miejsca na orbicie ma swoją cenę - ISSpresso zostało przystosowane do przygotowania nie tylko espresso i lungo ale również herbaty, a nawet bulionu.
Ekspres ma nie tylko zapewnić odpowiednią dawkę kawy astronautom, ale i dostarczyć potrzebnego dla komfortu psychicznego miejsca relaksu i swobodnych rozmów. Każdy kto plotkował przy biurowym ekspresie, dobrze to zrozumie.
ISSpresso przybędzie na stację kosmiczną równocześnie z pierwszą astronautką z Włoch, Samanthą Cristoforetti. Na pewno pokaże ona innym astronautom, jak powinno się przygotowywać i pić porządną włoską kawę!
---
Zdjęcie główne pochodzi z Shutterstock