REKLAMA
  1. Rozrywka
  2. Książki

Magda Gessler rozdaje e-booki wielkanocne!

Magda Gessler jest dla kuchni tym czym Beata Pawlikowska dla nauki języków i kanałów podróżniczych – celebrytką. Pawlikowska przynajmniej świata zwiedzi, podczas gdy Gessler ocenia jak Polacy radzą sobie z pichceniem. Wielkanoc tuż tuż, więc naczelna kucharz Polski oferuje darmowe porady względem nadchodzących świąt.

26.03.2013
22:00
magda gessler
REKLAMA
REKLAMA

Tradycja – to powinno być słowo klucz sezonowej książki kucharskiej. Na święta jada się zazwyczaj to, co w deficycie jest w każdy inny dzień powszedni. Najlepsze przepisy Magdy Gessler jednak trochę zbyt kombinują z formą. Cieszy fakt, że miesza się stare sposoby z nowymi lecz, szczerze powiedziawszy, komu się będzie chciało przygotować jajka faszerowane migdałami czy pieczarkami. Brzmi smacznie, ale trochę nad wyrost na wielkanocny stół. Dziwi jednak, że jak na symbol Świąt Zmartwychwstania są zaledwie dwa pomysły na wykorzystanie jaj. Gdzie te inspiracje smakowe?

Dalsze przepisy uwzględniają pomysły na pasztety, mięsa, zupy i ciasta, choć będąc całkowicie szczerym, niczym nie zachwycają. Klasyczne potrawy przesiąknięte są zbytnią wykwintnością, a siła tkwi w prostocie. Tęczowy pasztet z warzyw wygląda jak danie główne na paradę równości, coq au vin w burgundzie(?!?) brzmi jakby wzięte z francuskiej restauracji mimo iż to zwykła kura, a szpikowana miłośnie sztufada to ogromna pieczeń wołowa polewana sosem z czerwonego wina. Potrzeba czegoś zwyczajnego, a zrobionego w nieco inny sposób. Jeśli Wielkanoc w domu ma być jak w eleganckiej knajpie, to na talerzu spodziewać można się  typowo restauracyjnych porcji.

gessler_1

Chociaż desery potraktowano w miarę klasycznie, bez większego udziwniania – z mazurkiem, babką i sernikiem. Fani tradycyjnych słodkich wypieków nie powinni tutaj nic pomysłom Gessler zarzucić. Szczególnie, że tradycyjną formę urozmaica, dodając składniki zapomniane we wspomnianych ciastach. W tym dziale, pani Magda postanawia dołożyć wszelkich starań by efektem nie był zakalec. Dodaje informacje, których nie można często znaleźć na stronach internetowych – by ciasto po upieczeniu pozostawić w ciepłym piekarniku na pewien czas, czy ubić osobno białka. Mój pierwszy sernik nie wyszedł właśnie z tego powodu. Cenna uwaga.

REKLAMA

Charakteru – tego właśnie brakuje wielkanocnemu e-bookowi prowadzącej Kuchenne rewolucje. Zamiast robić z siebie Beatę Pawlikowską w czapce szefa kuchni, mogłaby pobawić się w Gordona Ramsaya z serii Ultimate Cookey Course, gdzie każda rada ma swoje zastosowanie w praktyce i jest szybko zapamiętywana. Suche fakty ukazują brak wyrazistości Magdy Gessler oraz przekonania w tym, co robi. Mimo, iż wydawnictwo jest darmowe, to sprawia wrażenie zrobionego tylko dla celów komercyjnych. Moja Wielkanoc będzie tradycyjna, bez upiększeń kulinarnych.

Najlepsze przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc 2013 dostępne są za darmo dla każdego zarejestrowanego użytkownika portalu Smaki Życia.

REKLAMA
Najnowsze
Zobacz komentarze
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA