Pozytywny wpływ inflacji w Polsce. Brawo Polacy, tak trzymać!

Choć do tej pory wysoką inflację obwinialiśmy o wiele negatywnych skutków, tym razem możemy dostrzec pozytywny efekt kryzysu gospodarczego – Polacy mają większy szacunek do żywności. Ponad połowa z nas robi zakupy w sposób przemyślany. I co ważne – coraz mniej osób traci pieniądze przez marnowanie żywności. Z kolei jeszcze bardziej pogorszyła się sytuacja finansowa w gospodarstwach domowych, w których nie wystarcza pieniędzy nawet na podstawowe potrzeby. W niemal wszystkich nie traci się obecnie nawet jednej złotówki na wyrzucanych produktach spożywczych – wynika z badania przeprowadzonego przez Quality Watch dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor.

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2022 r. w porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku, wzrosły o 15,5 proc. Przy czym wzrost cen towarów wyniósł 16,8 proc., a żywności i napojów bezalkoholowych – 14,5 proc. – wynika z danych GUS.

Produkty, które w ciągu ostatniego roku podrożały najbardziej to:

  • mięso drobiowe (34,7 proc.),
  • mięso wołowe (32,3 proc.),
  • mąka (38 proc),
  • cukier (39,3 proc.),
  • masło (30,6 proc.),
  • mleko (21 proc.).

Drożeje niemal wszystko, dlatego Polacy zostali poniekąd zmuszeni do zmiany nawyków oraz zaciśnięcia pasa. A to, że zaczynają oszczędzać również na jedzeniu, potwierdzają wyniki badań zrealizowanych przez Quality Watch dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor.

Polacy wyrzucają coraz mniej jedzenia

Jedna trzecia Polaków nadal traci pieniądze z powodu marnotrawienia żywności. Jednak z roku na rok są to coraz mniejsze kwoty i obecnie kwot ta wynosi średnio 37 zł na miesiąc – wynika z badania BIG InfoMonitor

Z kolei 26 proc. badanych stwierdziło, że marnuje jedzenie o wartości mniejszej niż 100 zł miesięcznie.

W ubiegłym roku takiej odpowiedzi udzieliło znacznie więcej pytanych, bo aż 38 proc. Podobnie jest w przypadku osób twierdzących, że w ogóle nie marnują produktów spożywczych. W 2021 r. można było spotkać się z tym w nieco ponad połowie (52 proc.) polskich domów, natomiast teraz jest tak już w 65 proc. przypadków – mówi Sławomir Grzelczak, prezes BIG InfoMonitor.

I dodaje, że to doskonale obrazuje, jak bardzo pogorszyła się sytuacja finansowa w polskich gospodarstwach domowych.

O ile efekt jest z pewnością pozytywny – bo na takim oszczędzaniu skorzystamy zarówno my, jak i planeta – to główna przyczyna tej zmiany nie napawa optymizmem – stwierdza prezes BIG InfoMonitor.

Polacy marnują mniej żywności, bo ich na to nie stać

Z badania wynika bowiem, że osoby, które określają siebie jako zamożne i mogące pozwolić sobie na wszystkie wydatki, w mniejszym stopniu odczuwają drożyznę i częściej wyrzucają żywność.

To zupełnie inaczej niż jest w domach, gdzie pieniędzy brakuje nawet na podstawowe potrzeby. Aż 90 proc. respondentów znajdujących się w takiej sytuacji, w lipcu br. zadeklarowało, że w ogóle nie marnuje produktów spożywczych. To samo dotyczy seniorów – w grupie wiekowej 65+ takiej odpowiedzi udzieliło ponad 80 proc. osób. Co więcej, 70 proc. zapytanych emerytów robi zakupy spożywcze wyłącznie w sposób przemyślany.

Bizblog.pl poleca

Tony żywności trafia na śmietniki na całym świecie

Każdego roku na świecie marnuje się około 1/3 całkowitej ilości wytworzonej żywności, tj. około 1,3 mld ton, co pozwoliłoby wykarmić dwa miliardy ludzi – wynika z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z 2013 r. Marnotrawstwo występuje na skalę, która uzasadnia uznanie tego zjawiska za problem globalny.

Polska nie jest wyjątkiem. Informacje zebrane w ramach PROM (Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności) pokazują, że rocznie – licząc handel, gastronomię, przetwórstwo, produkcję rolniczą, transport i gospodarstwa domowe – wyrzucamy w Polsce 4,8 mln ton artykułów spożywczych. Zaskoczyć może fakt, że największy udział mają w tym konsumenci (60 proc.).

Dlaczego żywność trafia do kosza?

Z danych zgromadzonych przez Rejestr Dłużników BIG InfoMonitor wynika, że najczęściej marnujemy, bo zapominamy. Ponad połowa respondentów wskazała bowiem na to, że produkty „chowają się” w lodówce i w efekcie ulegają zepsuciu. Kolejną istotną przyczyną wyrzucania jedzenia jest:

  • przygotowywanie zbyt dużych porcji (28 proc.)
  • robienie zbyt dużych zakupów (23 proc.)
  • robienie zakupów bez listy (13 proc.).
Źródło: Quality Watch dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor

Podobne wnioski płyną również z Raportu Federacji Polskich Banków Żywności Nie marnuj jedzenia 2020, który wskazuje, że jednym z kluczowych czynników sprzyjających wyrzucaniu jedzenia jest nieodpowiednie przygotowanie się do zakupów oraz same zakupy.

Jak nie marnować żywności?

  • Przed udaniem się do sklepu spożywczego zrewiduj to, co już znajduje się w lodówce i przygotuj szczegółową listę potrzebnych artykułów.
  • Jeżeli zauważysz, że któryś z posiadanych produktów ulegnie niedługo przeterminowaniu, zaplanuj jadłospis tak, aby jak najszybciej go wykorzystać.
  • Regularnie porządkuj lodówkę. Nie tylko ze względów higienicznych, ale i praktycznych. Częste kontrolowanie jej stanu, pozwala na sprawdzenie, co trzeba uzupełniać regularnie, a co zalega.
  • Sposobem na „chowające” się produkty jest umieszczanie tych świeżo zakupionych za tymi, które na półce znajdują się już jakiś czas. Dzięki temu mamy pewność, że nic nie umknie naszej uwadze i żaden artykuł się nie popsuje.
Źródło: Quality Watch dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor

Niewyrzucanie jedzenia nabrało w ostatnich latach nowego znaczenia, a Polacy nie kierują się już wyłącznie pobudkami proekologicznymi. Już niemal 60 proc. pytanych oszczędza pieniądze, robiąc zakupy spożywcze w sposób przemyślany, bo w dobie kryzysu racjonalne gospodarowanie zasobami stało się ratunkiem dla domowego budżetumówi Sławomir Grzelczak.

Prezes BIG InfoMonitor zwraca również uwagę, że oszczędzanie to również wynik tego, że prawie 2,7 mln osób ma dodatkowo niespłacone rachunki i raty kredytów widoczne w Rejestrze Dłużników BIG InfoMonitor i bazie informacji kredytowych BIK.

Ponad 213,6 tys. z nich ma do zwrotu od 500 do 1000 zł, a prawie 284,4 tys. osób od 1000 do 2000 zł. Dlatego rozważne podejście do zakupów mogłoby też pomóc pozbyć się łatki niesolidnego dłużnika. Miejmy jednak nadzieję, że gdy inflacja wyhamuje i gospodarka wróci do normy, nasze nawyki zakupowe pozostaną takie same, a oszczędzanie nie tylko żywności stanie się czymś naturalnym – dodaje Sławomir Grzelczak.

Badanie Stosunek Polaków do wydatków i marnowania żywności zostało zrealizowane przez Quality Watch w dn. 15-18 lipca 2022 metodą CAWI (komputerowo wspomagany wywiad internetowy) wśród Polaków w wieku 18+, Próba: 1069

Czytaj także: Najtańsze sklepy w Polsce. Lidl gorszy od zwycięzcy o dychę, Biedronka o dwie, a w Selgrosie megapromocja