РЕКОМЕНДУЕТСЯCzytaj w języku polskim

Польське громадянство: вимоги, статистика, особливості

Tetiana Shataieva
Tetiana Shataieva 19.02.2019

У 2018 році громадянство Польщі отримала рекордна кількість іноземців. Влада країна від минулого року ввела новий критерій для тих, хто хоче мати польський паспорт. Експерти передбачають труднощі у процедурі для іноземців.

До 2012 року громадянство Польщі можна було отримати лише рішенням Президента країни. Тільки він міг або дати згоду, або відмовити. До речі, оскарження відмови теж не було можливим. Жодної адміністративної процедури не передбачалось.

Натомість від 2012 року правила змінилися — іноземець може бути визнаний громадянином, якщо відповідає певним критеріям та подає заяву на отримання громадянства.

Польське громадянство у 2018 році отримала рекордна кількість людей.

Після лібералізації правил надання польського громадянства іноземцям, вже протягом перших чотирьох років кількість осіб, що отримали паспорт країни, подвоїлася. У свою чергу 2018 рік став рекордним у цьому відношенні, бо майже 5,2 тис. людей (на 1 тис. більше ніж у 2017 та 2016) отримали громадянство Польщі.

Чим привабливий польський паспорт?

Це кінцевий пункт на шляху легалізації перебування в Польщі. З польським паспортом іноземець здобуває можливість не тільки вільно пересуватись територією зони Шенген, але й вільно працювати та жити в інших країнах. У випадку, якщо особа вирішує залишитись в Польщі, громадянство цієї країни дозволяє працювати в державному управлінні, правоохоронних органах та брати участь у виборах.

Вимоги до іноземців, що хочуть отримати польський паспорт, не є аж так суворі. У порівнянні з Німеччиною та Великобританією, Польща не вимагає здачі екзамену по історії та на знання політичних систем. Комісія за подання заяви про визнання громадянином Польщі теж не є високою, 219 злотих, які іноземцю повернуть, якщо заяву буде відхилено. Цікаво знати, що у 2017 році було відхилено 1,3 тис. заяв, у 2016 – 1,5 тис.

У лютому 2018 року впроваджено новий обов’язковий критерій для отримання польського громадянства.

Вимога полягає у здачі екзамену на знання польської на рівні B1. Від лютого минулого року ця вимога стосується не тільки осіб, що хочуть отримати громадянство Польщі, але й тих, хто подає заяву на отримання статусу довгострокового резидента ЄС.

Ксенія Наранович, президент Фонду розвитку без кордонів (Fundacji Rozwoju Oprócz Granic), каже, що саме вимога на знання польської на досить високому комунікативному та письмовому рівні є найбільшою перепоною для іноземців. Зокрема Ксенія зазначає, що для представників азіатських країн вимова є найскладнішою, для слов’ян — письмо.

Задачу ускладнює практична відсутність громадських центрів з безкоштовними курсами для вивчення польської мови. До того ж сам іспит перед Державною комісією з сертифікації знань польської мови як іноземної коштує 600 злотих.

Надання польського громадянства Президентом РП.

Часто іноземці отримують польський паспорт саме шляхом подання заяви Президенту Республіки Польща, рішення якого не обмежується будь-якою законодавчою вимогою. Тобто, у такому випадку, немає вимоги щодо кількості років безперервного проживання на території країни, стабільної роботи та навіть знання мови. Надання громадянства Президентом Республіки Польща є однією з конституційних прерогатив глави держави.

У 2016 році президент надав громадянство Польщі 2 735 особам — це удвічі більше, ніж кількість тих, хто у 2016 був визнаний громадянином шляхом звичайного виконання вимог. Проте вже у 2017 році президент видав значно менше польських паспортів – 1640, а у 2018 – 1973.

Визнання громадянином Польщі: якщо іноземець не має польських коренів, то шлях до польського паспорта може тривати 8 років.

Перші 5 років до моменту отримання статусу довготермінового резидента ЄС. Тут треба зазначити, що іноземець перед подачею заяви на карту резидента повинен 5 останніх років постійно проживати в Польщі та 3 останніх з них мати стабільне джерело доходу. До того студентські роки, під час яких іноземець перебуває в Польщі, не розглядаються у повному обсязі, а діляться навпіл. Тобто 5 років навчання у польському університеті рахуються як 2,5 роки проживання в Польщі.

Після 5 років можна подати заяву на отримання статусу резидента ЄС. Після наступних 3 років постійного проживання на території Польщі вже з картою резидента можна подавати заяву на визнання громадянином Польщі.

Якщо ж в іноземця є польські корені, то час до визнання польським громадянином скорочується до 1-2 років. Такій особі треба отримати дозвіл на постійне проживання (karta stałego pobytu). Після 1 року постійного проживання в Польщі з такою картою іноземець може подавати заяву для отримання польського громадянства.

Хто може бути визнаний громадянином РП?

Польським громадянином вважається:

  • іноземець, що перебуває безперервно на території Польщі принаймні 3 роки на підставі дозволу на постійне перебування або дозволу на перебування довготермінового резидента Європейського Союзу. Іноземець також повинен мати в Польщі стабільне і регулярне джерело доходу та житло (підійде договір оренди).
  • особа, що принаймні 2 роки перебуває в Польщі на підставі дозволу на постійне перебування або дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС та протягом 3 років перебуває у шлюбі з громадянином/громадянкою Польщі.
  • іноземець, що має статус біженця в Польщі та перебуває безперервно на території країни принаймні 2 роки.
  • неповнолітній іноземець, що перебуває в Польщі на підставі дозволу на постійне проживання або дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС. Один з батьків якого є громадянином Польщі, а другий з батьків не має польського громадянства, проте дає свою згоду на визнання дитини громадянином Польщі.
  • іноземець, який безперервно перебуває на території Польщі на основі дозволу на постійне проживання, яке він отримав у зв’язку з польським походженням.

Визнання громадянином Польщі — документи

Іноземець, який хоче, щоб його визнали громадянином Польщі повинен надати такі документи:

  • заповнену заяву про визнання громадянином Польщі польською мовою;
  • 2 фотографії;
  • копія свідоцтва про народження. Іноземні свідоцтва повинні подаватися із завіреними перекладами на польську мову;
  • копія дійсного документа, що посвідчує особу та громадянство;
  • копія дозволу на постійне проживання або проживання довгострокового резидента ЄС;
  • копія рішення про надання дозволу на проживання;
  • офіційне підтвердження знання польської мови. Документом, що підтверджує знання польської мови на рівні B1 є сертифікат, виданий Державною комісією з сертифікації знання польської мови як іноземної мови, а також сертифікат закінчення школи в Польщі (середньої або вищої);
  • заява, що містить дати виїзду з Польщі, повернення, місця перебування за кордоном в період необхідного безперервного проживання в Польщі. Заява повинна подаватися документами, що підтверджують дати (наприклад, закордонний паспорт зі штампами, квитки на літак). Якщо особа не пам’ятає точних дат свого виїзду з Польщі та не має можливості знайти таку інформацію в паспорті (наприклад, громадянам України та Білорусі не ставлять штампів про в’їзд і виїзд з Польщі), іноземець може подати заяву про те, що він не пам’ятає термінів свого виїзду і вказати лише приблизні дати;
  • документи, що свідчать про професійні досягнення (звання, академічні ступені, активну участь у політичній чи громадській діяльності);
  • документи, що підтверджують стабільне джерело доходу в Польщі (довідку з роботи, PIT за минулий рік і т.п.);
  • документ, що підтверджує наявність місця для проживання.

Всі копії мусять бути завірені. Більше детальної інформації дізнавайтесь на офіційних сторінках державних установ за місцем проживання.

Поради, новини, власні історії - все про життя українців у Польщі. Приєднуйтесь до нашої групи в Facebook і беріть участь в дискусіях. Стежте за каналом у Telegram та будьте в курсі подій.

ви повинні прочитати