РЕКОМЕНДУЕТСЯCzytaj w języku polskim

Українцям відмовляють у в’їзді до Польщі через відсутність необхідних документів

Tetiana Shataieva
Tetiana Shataieva 01.02.2019

У 2018 році понад 77 тис. іноземців не отримали дозволу на перетин польського кордону. Найбільше заборон на в’їзд видали громадянам України – 46, 7 тис.

Згідно з даними Головної Комендатури Прикордонної служби, в минулому році іноземцям було видано 77,2 тис. відмов на в’їзд до Польщі. Найбільше відмов видано на кордоні з Україною (48,8 тис.), з Білоруссю (майже 26 тис.) і на кордоні з Росією (1,3 тис.). Найбільше відмов отримали громадяни України (46,7 тис.), Росії (20,2 тис.) та Білорусі (5,5 тис.).

З однієї сторони, українці частіше ніж інші іноземці відвідують Польщу, звідси та значно більша кількість відмов, але з іншої сторони, цю неприємну тенденцію помітили ще у першому півріччі 2018 року у порівнянні з минулим.

У першому півріччі 2018 року відмову на в’їзд до Польщі видали 26 231 особі, натомість в той же період 2017 року загальна кількість відмов становила лише 16 071. Це зріст на 63 відс.

– Основними причинами прийняття рішення про відмову у в’їзді в країну була відсутність дійсної візи або посвідки на проживання, відсутність документів, що підтверджують мету в’їзду і відсутність необхідної суми грошей. – повідомила прес-секретар Прикордонної служби Агнєшка Голіас.

Експерт з міграції Марила Косс-Горишевська з Інституту державних справ говорить, що це може бути пов’язано з відсутністю знань українців про засади безвізового режиму.

У зв’язку з тим, що безвізовий режим діє лише з червня 2017 року, не всі ще добре знають правила. Самого біометричного паспорта не достатньо для того, щоб в’їхати в Польщу.

Основною причиною відмов у в’їзді стала відсутність необхідних документів, що виправдовують мету та умови проживання. Майже половина негативних рішень була видана саме через відсутність відповідних документів – 10 622 (з 24 649) в I півріччі 2018.

– Оскільки безвізовий режим дозволяє громадянам України в’їжджати не тільки в Польщу, але і в інші країни Шенгенської зони, то з моменту його введення, українців почали ретельно перевіряти, особливо коли мова йде про обґрунтування мети в’їзду. – каже Косс-Горишевська.

Завдяки безвізовому режиму, ми можемо більш вільно подорожувати в туристичних цілях до країн ЄС. Однак це не означає звільнення від необхідності виконання умов в’їзду, зазначених у прикордонному кодексі Шенгену. Наводимо перелік умов, що мусять бути виконані при в’їзді в Польщу в робочих та туристичних цілях.

Умови в’їзду в Польщу по безвізу з метою праці

У разі невиконання однієї з перерахованих умов, іноземцю буде винесено рішення про відмову у в’їзді на територію РП.

  1. Іноземець може працювати тільки протягом періоду законного перебування в безвізовому режимі, тобто не більше 90 днів протягом півроку. Після цього періоду, якщо іноземець хоче продовжити роботу, необхідно отримати тимчасовий дозвіл на проживання та роботу або польську національну візу.
  2. Наявний в іноземця паспорт був виданий протягом останніх 10 років та буде дійсний ще мінімум 3 місяці після дати передбачуваного виїзду іноземця.
  3. Буде перевірено, чи не використав вже іноземець дозволений період короткострокового перебування. Офіцер підрахує, скільки днів іноземець перебував вже в Шенгенській зоні за останні 180 днів. Враховуються всі дні перебування, за винятком перебування на підставі посвідки на проживання (karta pobytu) та польської національної візи. Підрахувати кількість днів можна самостійно завдяки онлайн калькулятору, розміщеному на сайті Дирекції Генерального МВС.
  4. Необхідно мати дозвіл на роботу або заяву про доручення роботи іноземцеві (oświadczenia o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi), а також обов’язково трудовий договір. Якщо іноземець звільнений від обов’язку отримання дозволу на роботу, необхідно пред’явити документи, що свідчать про те, що особі належить це звільнення.
  5. Прикордонники перевіряють, чи заява про доручення роботи іноземцеві не була сфальсифікована. Рішення про відмову у в’їзді буде видано у разі, якщо згаданий документ носить сліди втручання в його вміст третіми особами (закреслення, виправлення букв, дат і т. ін.).
  6. Іноземець може в’їхати на територію Республіки Польща на підставі заяви про доручення роботи іноземцеві, в якій дата початку роботи вже наступила або ж минула, тобто після дати початку роботи. Якщо ж іноземець хоче в’їхати для виконання роботи раніше, ніж дата зазначена в заяві, то на кордоні Республіки Польща отримає рішення про відмову у в’їзді. Для того, щоб не було непорозумінь через запізнення початку роботи, радять заздалегідь домовитись з працедавцем в Польщі.
  7. Іноземець повинен мати кошти на покриття витрат, що виносить 75 злотих на кожен день запланованого перебування, але не менше 300 злотих. Якщо іноземець не має зворотного квитка, повинен мати не менше 200 злотих на покриття його вартості. Якщо іноземець має польську національну робочу візу, то він звільняється від обов’язку пред’являти вищезазначені фінансові кошти.
  8. Іноземець також повинен пред’явити медичну страховку, якщо він не має належного страхування, яке забезпечує роботодавець.
  9. Прикордонник також перевірить, чи не згадується ім’я іноземця в базах даних тих, кому заборонений в’їзд до Польщі. Особа не повинна становити загрозу безпеці та громадському порядку.

Умови в’їзду в Польщу по безвізу з метою туризму

Подорожуючи до Польщі в цілях туристичних, на кордоні треба пред’являти значно менше документів.

  • Біометричний паспорт
  • Можуть попросити пред’явити документи, що підтверджують мету та умови перебування (наприклад, квиток до місця призначення і назад), підтвердження бронювання готелю або запрошення у разі візиту до друзів або рідних
  • Докази, що підтверджують наявність достатніх коштів для покриття перебування в Польщі – 75 злотих на день (не менше 300 злотих).
Поради, новини, власні історії - все про життя українців у Польщі. Приєднуйтесь до нашої групи в Facebook і беріть участь в дискусіях. Стежте за каналом у Telegram та будьте в курсі подій.

ви повинні прочитати