РЕКОМЕНДУЕТСЯWRÓĆ DO SPIDER’S WEB

Отримання польського громадянства через Президента РП

Tetiana Shataieva
Tetiana Shataieva 05.11.2018

Президент РП може надати польське громадянство абсолютно кожному іноземцю на основі подання заяви. Ця компетенція Президента гарантована Конституцією і не обмежується жодними умовами.

Якщо українець не має польських коренів, то отримання громадянства сусідньої держави може зайняти досить багато часу. Загалом, для того, щоб іноземця визнали громадянином Польщі, потрібно прожити в країні приблизно 8 років: 5 років до моменту отримання дозволу на перебування довготермінового резидента Європейського Союзу і потім ще 3 роки. Також особу можуть визнати громадянином, якщо вона перебувала в Польщі протягом 10 років. До того ж треба пам’ятати, що, наприклад, один рік навчання в Польщі рахується як півроку, тобто 5 років в польському університеті будуть рахувати як 2,5 роки проживання в Польщі.

Натомість існує ще один спосіб – надання громадянства через Президента РП . Президент, приймаючи рішення, не обмежений жодними умовами та може надати громадянство кожному іноземцю, незалежно від того, як довго українець перебуває в Польщі. Нині є тільки одна вимога, яку повинен виконати іноземець, щоб подати заяву, – мати дійсну карту постійного перебування або тимчасового, або Карту довготермінового резидента ЄС.

Де подати заяву?

Іноземець подає заяву Президенту Республіки Польщі через воєводу за місцем свого проживання. Також існує можливість подання заяви, якщо українець перебуває за кордоном. У цьому випадку заяву необхідно подати у консульстві Польщі за місцем проживання.

Далі заява, до якої додаються необхідні документи, воєвода (або консул) передає Міністру Внутрішніх Справ, який після вираження своєї думки, передає пакет документів Президенту РП.

Які необхідно подати документи?

  • Заповнена заява про надання громадянства Польщі;
  • біометрична фотографія;
  • оригінал копії свідоцтва про народження;
  • оригінал актуального документа, який підтверджує цивільний стан;
  • підтверджену оригіналом ксерокопію дозволу на тимчасове або постійне місце проживання в Польщі;
  • підтверджену оригіналом ксерокопію дійсного закордонного паспорта України;
  • документи, що підтверджують джерело доходу;
  • документи, що підтверджують професійні досягнення;
  • документи, що підтверджують політичну та соціальну діяльності;
  • документи батьків і родичів, якщо вони мали польське громадянство;
  • додаткові документи, які заявник бажає долучити (рекомендаційні листи, атестати).

Як довго розглядається заява?

Оскільки до процесу надання громадянства Президентом РП не застосовуються жодні адміністративно-соціальні положення, то визначеного терміну, в який заява мусить бути розглянута, не існує. Загалом, процес може тривати від півроку до трьох років.

Важливо пам’ятати, що під час розгляду заяви, іноземець не має права подавати документи на визнання себе громадянином Польщі. Рішення Президента не підлягає обґрунтовуванню або оскарженню. Проте, існує можливість повторного подання заяви.

Не існує загальних причин, у якому саме випадку Президент дасть позитивну відповідь, однак серед пояснень в заявах люди подають такі: любов до Польщі та культури, бажання залишитись у країні на постійне проживання; бажання кращого життя для себе і для дітей; у зв’язку з придбанням нерухомості; великий внесок в розвиток культури або країни в цілому. Цей список не має кордонів, кожен може написати саме те, що для нього найважливіше в отриманні польського паспорта.

Статистика

Як стверджують деякі дані за минулі роки, приблизно кожен другий заявник отримує позитивну відповідь від Президента. У 2015 році польське громадянство набуло 4 356 іноземців, у тому числі 1 943 – в режимі адміністративно-соціальних положень, а 2 413 – в режимі надання громадянства Президентом Польщі.

 

 

Поради, новини, власні історії - все про життя українців у Польщі. Приєднуйтесь до нашої групи в Facebook і беріть участь в дискусіях. Стежте за каналом у Telegram та будьте в курсі подій.

ви повинні прочитати