REKLAMA
  1. SPIDER'S WEB
  2. rozrywka
  3. VOD
  4. Netflix

Oglądaj dalej na Netflix - jak usunąć filmy z listy i wyłączyć automatyczne odtwarzanie

Zastanawialiście się kiedyś, jak dokładnie działa funkcja „Czy nadal oglądasz?” A co więcej, czy można je jakoś zmieniać lub nimi zarządzać? Nas ciekawiło to bardzo, więc przeszukaliśmy poradniki Netflixa w celu znalezienia odpowiedzi na to pytanie.

Netflix oglądaj dalej
REKLAMA

Pytanie "Czy nadal oglądasz?" pojawiło się, bo Netflixowi zależy na tym, żeby jego użytkownicy nie zużywali niepotrzebnie internetu oraz nie pogubili się w fabule, jeśli przypadkiem zasną w trakcie filmowego maratonu. A niech pierwszy rzuci kamieniem ten, któremu nigdy się to nie przydarzyło. 

REKLAMA

Kiedy pojawia się więc dany komunikat? Względnie szybko, ponieważ już po obejrzeniu 3 odcinków pod rząd lub 90 minutach odtwarzania bez przerwy, przy nieużywaniu żadnych przycisków odtwarzania. 

Jak wyłączyć automatyczne odtwarzanie?

Funkcja ta niewątpliwie ułatwia binge watching, lecz, jeśli z jakiegoś powodu wam nie przypadła do gustu, można ją łatwo wyłączyć. Wystarczy na stronie internetowej Netflixa wejść w zakładkę Konto, następnie w sekcji Profile i kontrola rodzicielska wybrać odpowiedni profil użytkownika i znaleźć przy nim opcję Ustawienia odtwarzania. Tam możecie wyłączyć zarówno automatyczne odtwarzanie odcinków, jak i zwiastunów filmów czy seriali. Zmian tych nie można dokonać jednak z poziomu aplikacji, ponieważ Netflix i tak automatycznie przekieruje was do przeglądarki internetowej. 

Jak usunąć filmy z listy Oglądaj dalej?

REKLAMA

Netflix udostępnia użytkownikom naprawdę sporą gamę narzędzi do personalizowania i dopasowania konta pod jego właściciela. Jednym z tych narzędzi jest m.in. możliwość usuwania filmów z rzędu Oglądaj dalej. Zaczęliście coś oglądać, lecz przestaliście w połowie, bo okazało się, że to nie wasz klimat, a Netflix ciągle proponuje, byście to dokończyli? Wystarczy najechać kursorem na dany film i kliknąć mały krzyżyk, pod którym kryje się hasło Usuń z rzędu. Jeśli nie korzystacie z przeglądarki internetowej, tylko aplikacji, pod danym filmem musicie znaleźć 3 kropki oznaczające menu i tam również wybrać hasło Usuń z rzędu

Alternatywą jest usunięcie danego filmu z historii oglądania. Takie rozwiązanie automatycznie usunie konkretną propozycję z rzędu Oglądaj dalej. Aby tego dokonać, należy na swoim koncie ponownie znaleźć sekcję Profile i kontrola rodzicielska, a następnie wybrać zakładkę Historia oglądania. Przy każdym obejrzanym tytule znajduje się ikona przekreślonego kółka, którą należy kliknąć, jeśli chce się ukryć dany tytuł. Netflix poinformuje was wówczas, że całkowite usunięcie danego tytułu z listy zajmie do 24 godzin i że po tym czasie nie pojawi się on już w waszych rekomendacjach ani na stronie głównej, chyba że postanowicie obejrzeć go ponownie.

Fotografia otwierająca: pixinoo / Shutterstock.com

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA