Konopie jako zamiennik dla białka mięsnego. Co powiecie na taki kotlet na obiad?

Green Lanes Proteins produkuje izolaty białka z konopi, które zawierają do 90 proc. białka roślinnego. Spółka chce je wykorzystać do opracowania teksturatów roślinnych, co pozwoli wytwarzać gotowe produkty roślinne: burgery, kiełbaski i kotlety. 

Przemysł spożywczy kieruje swoją uwagę w stronę roślin. Kryzys klimatyczny wpływa na poszukiwanie ekologicznych źródeł białka. Rośnie również liczba wegan, którzy białko pozyskują z soi, pszenicy i grochu. Już teraz globalny rynek wegańskich koncentratów i izolatów białka osiąga wartość 12,2 miliardów dol. i rośnie w tempie 7 proc. każdego roku.

Rekordowa ilość białka z konopi

Polskie Green Lanes Proteins wchodzi na rynek z białkiem z konopi siewnych. Ich produkt może wpisać się w potrzeby osób aktywnie uprawiających sport. Technologia lubelskiego startupu pozwala na produkcję izolatu, który zawiera nawet 90 proc. białka.

To wynik lepszy o 20 punktów procentowych niż podobne produkty aktualnie dostępne na rynku

– czytamy na stronie firmy.

Białkiem, w które bogate są nasiona konopi, jest edestyna.

Edestyna działa biostymulująco na układ odpornościowy, wspomagając proces wytwarzania przeciwciał. Białka globularne będące składowymi edestyny wykazują duże podobieństwo do białek występujących w krwi ludzkiej. Dzięki temu mogą brać udział w biosyntezie ważnych substancji biologicznych dla ludzkiego ciała w tym: hormonów, enzymów, przeciwciał i hemoglobiny. Czyni to z edestyny źródło białka o charakterze prozdrowotnym. Działającym nie tylko odżywczo, ale także stymulująco na ludzki organizmu – mówi Jakub Wójcik, CTO Green Lanes Proteins (na zdjęciu poniżej).

Jakub Wójcik, CTO Green Lanes Proteins

Przedstawiciel firmy podkreśla również, że surowiec do ekstrakcji białka wcześniej posłużył do pozyskania spożywczego oleju konopnego. Dzięki temu Green Lanes Proteins ogranicza ilość niewykorzystanych produktów ubocznych.

Na rynku już na początku tego roku

Na razie posłużą jedynie, jako dodatek do żywności. Dalej firma planuje tworzenie teksturatów roślinnych, które pozwolą na produkcję zamienników mięsa. Opracowanie technologii produkcji ma ją kosztować 7 mln zł, do czego konieczna będzie nowa runda inwestycyjna. Spółka stara się również o pozyskanie finansowania w wysokości 5,3 mln zł z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju na technologię do produkcji witamin i wzmacniaczy smaku.

Green Lanes Proteins to spółka z grupy Green Lanes. Obok niej pod parasolem większego podmiotu w modelu venture building rozwijają się również The True Green (produkująca substytut drewna z konopi) i Hempeat (produkcja zamienników mięsa z konopi).

Bizblog.pl poleca